Chokladsmak föll juryn i smaken

Lokala smaker, ekologiska produkter, trevlig samvaro och intressant program. I över trettio år har Sjundeådagen fört samman lokala aktörer och invånare. I år koncentrerades en stor del av programmet kring bollhallen dit många kom för att se vinnarna av bakelsetävlingen utropas.

Sjundeås egen Charlottabakelse – en läcker och elegant kreation – är skapad av Charlotte Estman-Wennström. Juryn utsåg vinnaren i bakelsetävlingen i lördags under Sjundeådagen. Estman-Wennström var märkbart glad över segern.

– Jag är ett stor fan av Charlotta Lönnqvist, som bakelsen är uppkallad efter så det här är verkligen en jättestor ära!

Estman-Wennström tycker att Charlotta Lönnqvist är en viktig förebild.

– Hon var en driftig, modig och självständig kvinna. Som mecenat gjorde hon ett fantastiskt jobb, vem vet om Aleksis Kivi hade kunnat skriva sina böcker utan henne? Så var hon också en slags smakernas härskarinna och skicklig på att ordna fester. Man får gärna ägna henne en tanke då man äter bakelsen.

Både Estman-Wennström och hennes dotter My Wennström deltog i bakelsetävlingen.

– Vi brukar inte normalt baka, men vi var på Fanjunkars då tävlingen utlystes och blev inspirerade. Jag ville skapa en bakelse gjord på förfinade råvaror som passar året om. Bakelsen är gjord bland annat på choklad och mandel.

Fyrmannajury dömde

Då juryn utsåg vinnaren var det mer än bara smak och utseende som avgjorde.

– Alla bidrag var väldigt vackra och smakade gott. Vinnarbakelsens konsistens och tekniska förverkligande var ändå sådana att bakelsen lämpar sig bra för kaféförsäljning, motiverade jurymedlem och president för damklubben LC Siuntio-Sjundeås Charlottor Minna Sneck.

Hon är en av drivkrafterna bakom bakelsetävlingen som utlystes i maj i år.

– Syftet med tävlingen var att hitta en egen bakelse för Sjundeå. Bakelsen ska Charlottorna kunna sälja på olika evenemang. Vinsten går sedan till förmån för Sjundeås barn och ungdomar.

Utöver Sneck bestod juryn av Maarit Tuomisto, chef för Sjundeås biblioteks- och fritidstjänster, Kati Tantarimäki, hotelldirektör för Scandic Sjundeå och Meeri Holmberg från marthaföreningen Keski-Siuntion martat.

Svartvinbär charmade publik

Det var inte bara juryn som fick välja sin vinnare. Under Sjundeådagen pågick en allmän och öppen omröstning för att hitta publikens favorit. Smakprover delades inte ut, så publiken fick rösta med utseende som grund.

Här blev det Aada Tokolas, Isla Toljamos och Iina Tokolas vackra bakverk som kammade hem segern. Tjejerna går i femte och sjätte klass på Aleksis Kiven koulu.

– Bakelsens smak av mandel och svartvinbär för med sig på en tidsresa till svunna tider. De här råvarorna kunde ha varit i användning i Fanjunkars soldattorps kök, som Charlotta Lönnqvist stod värdinna för, beskriver tjejerna sin bakelse.

Bakverket var vackert dekorerad med inspiration hämtad från nyckeln i kommunens logo och Charlotta Lönnqvists vackra trädgård.

Ingen rusning

Även om bakelsetävlingen stundvis lockade en liten klunga förlöpte Sjundeådagen i lugn och positiv stämning. Sekreterare för Sjundeå släktforskare Risto Toivonen misstänkte att vädret var anledningen till att många stannat hemma.

– Det är ganska tyst jämfört med tidigare år. Ibland har det varit så fullt att det känts som om syret inte räcker till.

Sjundeå släktforskare var med på Sjundeådagen för fjärde gången i år.

Det ostadiga vädret skrämde inte Sjundeåbon Eija Achrén som hade lockat med sig Eero och Anna Lylykorpi på orienteringsbanan Sjundeårundan. Tillsammans hade trion med sig hela sju hundar.

– Det här är ett bra sätt att fira veckoslut och upptäcka nya delar av Sjundeå. Jag visste till exempel inte att det finns en sådan här åstrand och brygga här, sade Achrén då gruppen nått kontrollpunkt fem nere vid ån.

Sjundeårundan bestod av tretton kontrollpunkter och arrangerades av orienteringsföreningen Suunnistusseura Hiidenkiertäjät.