Chans på dans och rosor vid Centro

Sjuder. De bägge husen på affärsområdet Centro sjuder av verksamhet och nu är det åter dags för vårjippo berättar från vänster hyresvärdarna Kjell och Kim Danielsson från KMK-Invest. I jippot deltar också Tomas Randström, Fredrik Lindholm och Michael Fagerström från Lentus. Bild: Johanna Lemström

Pricka in lördagen den 11 maj klockan 10–14 i kalendern. Då är det dags för vårjippo vid affärsområdet Centro i Ekenäs för andra året i följd.

Levande musik i två etapper, hundra fräscha rosor, femhundra grillkorvar, förhoppningsvis våfflor, ballonger och tiotals företag kan man ta del av på Centros vårjippo nu på lördag.

– Vårt första jippo i fjol blev en succé. Vi blev helt tagna på säng över att det kom så många, säger Kjell Danielsson som tillsammans med sönerna Mats och Kim driver företaget KMK-Invest.

Eftersom jippot blev så lyckat var det en självklarhet för företagarna och föreningarna på området att komma igen i år.

– De tog det för givet kan man säga, så det var bara att börja planera, säger Kjell Danielsson.

Fin sammanhållning

KMK-Invest äger Centro-fastigheten vid Genvägen 8 och den så kallade Sporrongfastigheten vid Trollbergsvägen 12 i Ekenäs. I de två husen finns i dag omkring 50 hyresgäster.

– Vi har byggt upp en otrolig sammanhållning på några få år, säger Kjell Danielsson.

De flesta hyresgästerna deltar i jippot på något sätt. Ingenjörsbyrå Lentus som verkar inom byggnads- och VVS-planering är en av dem och den ena delägaren, Fredrik Lindholm, lovar att man har kaffepannan varm hela dagen och bjuder på en kopp åt den som vill snacka bort en stund.

För han misstänker att det finns många som inte känner till det lindholmska företaget, vars andra delägare är brodern Jonas Lindholm, eller vad de sysslar med.

– Vi gör inte bara traditionell planering utan även byggherretjänster, projektledning och övervakning. Det är smidigt för kunden att få hela paketet på ett ställe. Vi utför helhetsplanering, men installationsjobb gör vi inte.

Och jobb verkar det finnas – så pass att Fredrik Lindholm efterlyser en VVS-planerare till det i dag fyra personer starka arbetslaget.

Younium byter skepnad

Att de hittade hit och flyttade till Centros affärsområde hänger ihop med ett annat lindholmskt företag; Sandra Lindholms Younium – Sandra är gift med Jonas Lindholm så Lentus-bröderna kände till att här fanns utrymmen att hyra.

– Sandra kommer sluta med Younium och Helena Takolander tar delvis över verksamheten, säger Kjell Danielsson.

Med några av Youniums andrahandshyresgäster har KMK-Invest redan skrivit egna kontrakt med och fler är förhoppningsvis på gång.

På jippot kan man också möta personerna bakom Loppis Trollet och företaget Rait. Bägge har expanderat, Trollet har utvidgat med antikavdelning och Rait kopierar nu byggnadsritningar och annat i stort format.

Dans till levande musik

Det blir mycket fart och fläng över årets jippo. Två band uppträder och säkrar att man kan ta sig en svängom.

– Mikko Sipola med band och Centros eget husband Wicked Bones uppträder. Wicked Bones firar också skivsläpp med att dela ut skivor, säger Kjell Danielsson.

Han betonar att jippot är för alla åldrar. Barnen får ballonger, gymmet Trainium erbjuder gratis träning, släktforskarna i huset säljer sina böcker och hundra mammor får en ros av företaget Elämäsi Adato. Sixten Lundberg och Tapio Laasonen bjuder under dagen på smakprov ur pjäsen Pinocchio.

Det ordnas också en lekfull tävling där man kan vinna fina priser. Ekenäs TV:s film om Sporrong-fabriken kommer dessutom att visas under jippot. Det sker på andra våningen i den gamla Sporrongfastigheten, där man för övrigt också hittar Lentus.

Från staden Raseborgs sida deltar utvecklingschef Jennifer Gammals.

Mer läsning