Chans att bli en del av Billnäs bruk

I kväll klockan 20 startar "Bruksveckan" i Idols som sänds på Nelonen. Några avsnitt av talangjakten spelades in i Billnäs i augusti. Bild: Irene Kangasniemi/Nelonen

Olli Muurainen välkomnar företagare till sin del av Billnäs. Redan i sommar ska restauranger, kaféer och butiker liva upp bruket.

För ett år sedan togs den tickande klockan i Billnäs ner. Företagaren Olli Muurainen meddelade att bruket öppnar igen efter tre års stiltje.

Det har gått tio år sedan Muurainen köpte en stor del av den gamla fabriken i Billnäs bruk. Sedan dess har han köpt även en mängd gamla arbetarbostäder i Billnäs och Fiskars. En del tilläggsmark har han också skaffat.

– Nu är det dags att gå framåt igen, säger Muurainen.

Inför sommarsäsongen efterlyser han hotellföretagare, krögare, kaféföretagare och affärsidkare.

– Från och med nästa sommar ska det vara nytt liv i bruket, säger Muurainen.

"Sprid ordet!"

Muurainen själv bor fortsättningsvis i Singapore men letar efter olika aktörer som kan sälja produkter och tjänster i Billnäs. Han råder hugade företagare att vara i kontakt med hans högra hand, Petri Hiltunen.

Visa Heinonen som producerat konferenstjänster i Billnäs sedan ett år tillbaka kommer att fortsätta.

– Han har gjort ett bra jobb och lockat många grupper till Billnäs för att hålla möten. Men vi behöver ett bredare utbud. Kapaciteten finns.

Nyligen arrangerades Miss Finland i Billnäs och några av de kommande avsnitten av talangjakten Idols är inspelade i bruket.

– Det här ger massiv synlighet åt oss.

Fyra byggnader är renoverade i Billnäs. Den senaste stora förbättringen är det nya golvet som gjutits i Stora smedjan.

– Vi behöver så mycket verksamhet vi kan få. Alla kan vara med och sprida ordet. Ju mer fastigheten används, desto mer kan vi investera i byggnaderna, säger Muurainen.

Mer läsning