Med ett kors runt halsen och kopparslantar i fickan – VN på trolljakt i Bromarv: ”Det är de som råder i skogen”

Finns det troll i Bromarv? För att en gång för alla få svar på frågan åkte VN till regionens mest trolska landtunga. Det blev en resa som tog oss till skogens hjärta – och över hundra år bakåt i tiden.

Leif Dahlström är medlem i Aktionsgruppen för Bromarvtrollens upprättelse. Tillsammans med Henrik Huldin samlar han som bäst in berättelser till en ny bok om trollen.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
16.10.2022 06:24
På den vindlande vägen till Bromarv hinner jag dubbelkolla min utrustning flera gånger. Jag har läst kapitlet Förberedelser innan du söker kontakt med troll från boken Trollen – deras liv, land och legender så noga att orden glöder på insidan av mina ögonlock när jag blundar. 
”Först och främst ska man under alla förhållanden vara försedd med några av de effektiva antitrollmedlen. Att jaga troll utan eggstål i fickan är inte bara dumdristigt, utan uppfattas av de flesta troll som en direkt utmaning”, skriver Jan-Öjvind Swahn
Jag kramar min kökssax – saxen anses vara det säkraste skyddet, eftersom det inte bara består av två eggstål utan dessutom vid användning bildar ett trolldomsavvärjande korstecken. Runt halsen har jag min frus gamla konfirmationskors i silver och i fickan skramlar några kopparslantar. 

ANDRA LÄSER