Naturens trafikant med egna regler

Också vi människor utsätter oss själva och våra fordon för risken av viltkrock, då vi beger oss ut i trafiken.

17.03.2020 06:10
Jag kör längs kustvägen, enligt fartbegränsningen, klockan är tjugo över åtta på morgonen och eftersom himlen är molnfri är det dagsljust redan. Lika snabbt som en åskblixt har jag en smäcker vitsvanshjort rakt framför bilen! Djurets alla muskler är spända och vältränade och den har siktet rakt fram, över vägen, till en daglega som kanhända finns på en höjd, inte långt från vägen. Bara så långt från vägen att djuret har full kontroll över alla trafikanter. Bromsar, men har så mycket sinnesnärvaro att jag också kastar en snabb blick i backspegeln för att kontrollera om bakomvarande långtradare har en chans att väja för min inbromsning. Medan detta utspelar sig, kommer redan följande djur ut på vägen! Lika snabbt och med samma målmedvetenhet. Och ännu det tredje!
Detta är vardag på de viltrika vägarna i västra Nyland. Även denna gång klarade sig hinden med sina två kalvar helskinnade över vägen. Ibland frågar jag mig hur tankegången hos dessa djur går, eftersom de gång efter annan tar sikte på den andra, grönare sidan av vägen och ger sig i väg för att igen riskera sina liv. Men djuren har väl sin inbyggda drivkraft som inte ens människans välplanerade vägnät kan rå på.
Det är ju inte endast djuren som sätter sin hälsa och sitt liv på spel; också vi människor utsätter oss själva och våra fordon för risken av viltkrock, då vi beger oss ut i trafiken. Alla dessa viltolyckor kostar oss och samhället både pengar och arbetsinsatser. För att underlätta och kanske minska på dessa utgifter har Yrkeshögskolan Novia tillsammans med Viltcentralen, Åbo universitet och Hanken startat projektet Välmående av vilt, vars främsta mål är att ge jägarna verktyg att bemästra den ökande vitsvanshjortstammen inom Nyland och det övriga sydvästra Finland.

ANDRA LÄSER