Maria Åkerbloms liv nu också som opera

Den Snappertunabördiga sömnpredikanten och sektledaren Maria Åkerblom (1898-1981) var en kontroversiell person. Hon är även kallad den mest kända kvinnan i Finlands kriminalhistoria, och hennes liv så dramatiskt att det bara var väntat att det skulle bli en opera.

Maria Åkerbloms (Karoliina McLoud) trogna följeslagare vittnar till hennes fördel när hon anklagas för anstiftan till mordförsök på länsman Venelius (Olli-Tapio Tikkanen).
Siw Handroos Kelekay
22.10.2022 12:01
Maria Åkerbloms liv har gett upphov till både forskning och fiktion. Gustav Björkstrands skrev sin doktorsavhandling om henne 1971 och 2011 biografin Maria Åkerblom. Sändebudet med makt över liv och död. Många minns kanske Jan Lindroos pjäs Sanningens ljus på Raseborgs sommarteater 1989. Peter Snickars pjäs Under liten himmel gick på Wasa Teater 2005 med Maria Lundström i huvudrollen, och spelades igen på Oravais sommarteater 2019. Samma år kom Zaida Bergroths film Marias paradis, och nu är det dags för Maria Åkerblom som opera i produktionen Räddningsväg-Pelastustie.

ANDRA LÄSER