Kolumn: Tre år med corona

KolumnTommy Westerlundtommy.westerlund@ksfmedia.fi
18.12.2022 14:01
För exakt tre år sedan, i slutet av december 2019, uppmärksammade världshälsoorganisationen WHO en rapport om ett lokalt utbrott av ett antal fall av lunginflammation i staden Wuhan i Kina. Viruset bakom dessa var okänt. Tre år senare är vi väl medvetna om vad det var fråga om. De facto kunde kinesiska myndigheter redan en bit in i januari 2020 bekräfta att viruset i Wuhan är ett coronavirus som fick benämningen 2019-nCOV .
Det första dödsfallet rapporterades 11 januari. Till en början var det någonting som bara skedde i Kina. För Donald Trump är det fortfarande “den kinesiska sjukan”. Bara två dagar efter det första dödsfallet rapporterades i alla fall det första fallet utanför Kina. Därefter börjar det gå med en rasande fart. Innan januari var slut hade det första fallet också nått Finland, en kinesisk turist i Lappland konstaterades ha drabbats av covidviruset.
Jag hade med några vänner bokat en skidresa till Italien i medlet av mars 2020. Det blev ingenting av den. Då covid landsteg i Europa var det just i norra Italien som viruset först grasserade. Vi bokade i stället en resa till svenska fjällen, men pandemin hade redan tagit ett grepp också om Norden.

ANDRA LÄSER