Hicken utmanade HIFK i 20 minuter

Det började jämnt mellan Helsingfors IFK och HC HIFK, men efterhand tog HIFK över händelserna. Hicken fick igen se sig slaget med flera än tio mål.

Effektiv. Mathias Sandblom var matchens bästa målskyttar med elva fullträffar.

Även om Hicken har varit den stora slagpåsen i årets FM-liga så har Hangölaget haft bra sekvenser i nästan varje match. Så var också fallet på fredagskvällen, nu var det inledningen på bortamatchen mot HIFK som var lovande.

HIFK klarade inte av att dra ifrån och Hicken hängde med under de 20 första minuterna. När Niclas Ahlgren gjorde 10–8 till hemmalaget i den 15 minuten var det första gången som Hicken låg under med mera än ett mål. Men efter det klarade inte Hicken av att stå emot. I paus ledde HIFK med 19–10.

– De 20 första minuterna var bra av oss och där fick HIFK verkligen tänka om. Men sedan bytte de målvakt och då fick de en del räddningar samtidigt som vi släppte in mål, säger Hickens tränare Petter Forsström.

Han säger att Hicken hade en kort och bra sekvens i början av andra halvleken, men efter det avgjorde HIFK matchen. I den 41:a minuten ledde hemmalaget med tio mål.

– Vi spelar riktigt bra i andra halvleken, men matchen var ju mer eller mindre över då HIFK ledde med tio mål. Man brukar inte riktigt hämta upp ett sådant försprång på HIFK:s hemmaplan.

Fysiken räckte inte till

HIFK vann med 35–22, men trots det fanns det positiva saker att ta med sig hem till Hangö för Hicken. Forsström konstaterar att spelet var bättre än i de två senaste matcherna.

– Men man måste också komma ihåg att vi förlorade med 13 mål i dag. Det är ju en överkörning, men vi gjorde ändå riktigt bra ifrån oss. Mathias (Sandblom) stod för en fin insats och vi hade också flera räddningar än i de senaste matcherna.

Tränaren säger att det som avgjorde var fysiken – Hicken räcker helt enkelt inte till på den fronten.

– HIFK kom emot oss med hög hastighet och kunde mer eller mindre springa genom försvaret. Det är svårt att få stopp på det. Man måste vara bättre i sina egna avslut och kanske försöka störa motståndarens spel.

Som redan nämnt stod Sandblom för en bra insats och i skadade Nikola Zujics frånvaro var han Sandblom viktig med sina mål. Det blev sammanlagt elva fullträffar och med det var han matchens bästa målskytt.

– Förstås är det bra att han gjorde mål i och med att Nikola är skadad. Men hade Nikola varit med kunde vi ju ha gjort ännu mera mål, säger Petter Forsström.

Hickens säsong fortsätter nästa lördag med en hemmamatch mot Grankulla IFK.

HIFK-HC HIK 35–22 (19–10)

HC HIK: Mathias Sandblom 11, Linus Sandblom 6 Fredrik Häggroth 2, Francesco Lodato 1, Roy Lindqvist 1, Robert Bäckman 1

ANDRA LÄSER