Rocka sockorna-kampanjen slår ett slag för människors lika värde – Matilda Hemming vill bli känd via sina dansvideor på Tiktok

En myt som Matilda Hemming, 25, vill spräcka hål på är att personer med Downs syndrom alltid är glada. – Folk måste förstå att man likt andra ibland kan vara glad, ledsen eller arg.

Matilda Hemming tycker att kampanjen Rocka sockorna på sociala medier är viktig för att den uppmärksammar att alla ska vara en del av samhället.
21.03.2021 12:00 UPPDATERAD 21.03.2021 14:25
På söndag är det världsdagen för Downs syndrom. Genom kampanjen Rocka sockorna vill FDUV, intresseorganisationen för svenskspråkiga personer med intellektuell funktionsnedsättning i Finland, lyfta upp alla människors lika värde och rättigheter, sprida information och spräcka hål på myter.
Malaxbon Matilda Hemming, 25 år, tycker att kampanjen Rocka sockorna är viktig av flera orsaker.
– Jag tycker att den är jätteviktig för den visar att alla får vara med och att alla ska få synas, säger hon.
Några av hennes förslag på hur personer med Downs syndrom kan vara mera delaktiga i samhället är via medverkan i föreningar, klubbar och nätcaféer.
Matilda Hemmings största dröm är att bli känd via sina dansvideor och få träffa sin favoritartist, Tousin ”Tusse” Chiza som vann Melodifestivalen i år.
Hemming har själv funderat på om hon skulle vilja gå med i styrelsen för FDUV:s medlemsförening Steg för Steg, som är en förening för och med personer med intellektuell funktionsnedsättning. Men hon är lite orolig för att mötena är långa och att hon inte ska ha lika mycket tid med familjen.
En myt som Hemming skulle vilja spräcka hål på är att personer med Downs syndrom alltid är glada.
– Folk måste förstå att man likt andra ibland kan vara glad, ledsen eller arg.

Konstant närvarande

När Hemming först hörde om coronaviruset blev hon både rädd och ledsen.
– Jag trodde inte att det skulle komma hit.
Hemming jobbar på daghemmet Solhagen och dagklubben vid församlingen. Hon säger att hon tyckte att det var konstigt att alla, också hon själv, plötsligt måste vara så mycket hemma. Men tyngst var ändå att coronan var ständigt närvarande i alla samtal.
– Det var jobbigt att alla pratade om corona hela tiden – hemma, på jobbet, i nyheterna och på alla presskonferenser.
Till en början var Hemming ledsen när hon fick höra om att alla måste bära munskydd, men nu säger hon att det går bra.
Coronaåret har också fört med sig positiva saker, tycker Hemming. Exempelvis har hon fått många nya vänner via Steg för Stegs nätcaféer som drogs i gång när pandemin gjorde att fler måste sitta hemma. När pandemin är över hoppas Hemming att nätcaféerna kommer att fortsätta och att hon kan resa till Åland och träffa sin vän Simona.
Matilda Hemming tillsammans med hunden Manda.
Matilda Hemmings mamma, Susannah, säger att hon är väldigt stolt över hur dottern har hanterat coronakrisen.
– Likt alla andra var hon först ledsen och rädd, men hon har hanterat det jättebra och hittat strategier att handskas med pandemin.

Framtidsdrömmar

Matilda Hemming kommer att delta i Rocka sockorna på söndag. Hon är själv väldigt aktiv på sociala medier. När Hemming inte jobbar tycker hon om att skapa Tiktok- och Youtube-videor. Hon gör främst dansvideor och lägger ner mycket tid på dem.
– Jag övar tjugo gånger så att dansen verkligen sitter. Sen redigerar jag filmerna innan jag lägger upp dem så att de blir som jag har tänkt mig.
Hemmings största dröm är att bli känd via sina dansvideor och få träffa sin favoritartist, Tousin ”Tusse” Chiza som vann Melodifestivalen i år.

Matilda Hemming

Namn: Matilda Hemming
Ålder: 25 år
Bor: i Malax
Familj: mamma, pappa, två bröder och hunden Manda
Jobbar: på Solhagens daghem och dagklubben vid Malax församling
Tycker om: sjunga, dansa och göra Tiktok- och Youtube-videor
Dröm: att bli känd via sina Tiktok-videor och att träffa sin idol Tousin ”Tusse” Chiza som vann Melodifestivalen i år
Tiktok-konto: @matildahemming

Rocka sockorna den 21 mars

FN har utlyst den 21 mars till världsdagen för Downs syndrom.
Genom kampanjen Rocka sockorna vill FDUV hylla olikheter, slå ett slag för alla människors lika värde och rättigheter, sprida information om Downs syndrom och spräcka hål på myter.
Kampanjen drivs i samarbete med Svenska Downföreningen och finska Downiaiset.
Så här deltar man: ta på dig omaka strumpor och dela ett foto eller en video av dina fötter på sociala medier med #finlandrockarsockor #sukatrokkaa #rockasockorna.
FDUV:s medlemsförening Steg för Steg ordnar också på söndag klockan 15 en strömmad rocka sockorna-fest med bland annat musik, socktävling och videohälsningar. Programvärdar är Jonne Tallberg och Ida Nummelin. Festen sänds från Luckan i Helsingfors.

ANDRA LÄSER