Degerby Igor öppnar för sommaren – en helt ny Kabanovväg går nu runt museet

Röjningen av Porkalaområdet, händelserna i Västankvarn 1918 och en helt ny utomhusutställning är några av årets nyheter på Degerby Igor.

Taggtråd och traktorer. En av sommarens utställningar i Degerby Igor handlar om hur jordbrukarna i Degerby fick lära sig att använda traktor då området skulle röjas efter arrendetiden.
Museet Degerby Igor öppnar sina dörrar för sommaren i dag med många nya små utställningar. En av nyheterna är föranledd av coronaepidemin. Det är en uteutställning som heter Kabanovvägen, och är byggd runt museibyggnaden. Tanken är att stora grupper ska delas in i mindre
– Eftersom vi inte får ta emot stora grupper har vi försökt lösa det så att vi delar in grupperna i mindre. En liten grupp kan gå på en promenad runt museet, längs den nya Kabanovvägen, en grupp kan besöka museet, en kan gå in i museishoppen och en in i Rosenberg, säger Lena Selén som är en av bakgrundskrafterna till museet.
En annan raritet i år är en utställning med unikt bildmaterial av en rysk familjs vardag under arrendetiden.
– Det är helt unika bilder. Jag har aldrig tidigare fått bilder av kvinnor som står och bakar eller plockar bär. Denna Jevdokia ser alldeles otroligt lycklig ut under tiden i Porkala, säger Selén.
En annan utställning heter Traktordrömmen som blev sann och berättar om röjningen av Porkalaområdet efter att arrendetiden tog slut. I utställningen Västankvarn 1918 behandlas händelserna i inbördeskrigets Västankvarn ut bybornas synvinkel.
– Vi har fått in lokala berättelser som inte har berättats förr.
Den officiella säsongsstarten blir den 13 juni, på Öppna byars dag.

ANDRA LÄSER