Raketer, återvinning och Sauli Niinistö

Det är på tok att så mycket kastas som blandavfall.

I dagKaj Lindholm
19.01.2018 06:07
Sauli Niinistö är en populär president. Folk omfattar hans säkerhets- och utrikespolitik och ser honom och hans fru Jenni Haukio som mycket dugliga representanter för Finland. Sen finns det presidentkandidater "som skulle ha gjort på annat sätt eller sagt något annat" som president. Lätt att påstå då de inte var med eller bar ansvar! Det är tydligen fritt fram att komma med krav och önskemål på vad Niinistö borde ha gjort.
Niinistö borde ha satsat på jämlikhet och social välfärd, säger SDP:s Tuula Haatainen. Han borde ha drivit på att stoppa klimatförändringen, enligt De grönas Pekka Haavisto. Han borde ha fört Finland in i Nato, anser SFP:s Nils Torvalds. Han borde ha stoppat flyktingarna vid gränsen, tycker Sannfinländarnas Laura Huhtasaari. Och så vidare. Det är att märka, att de flesta av kraven ska ställas på Juha Sipiläs regering, inte på presidenten. Så uppladdningen inför riksdagsvalet 2019 har börjat.
Jag sällar mig till gänget och kommer med två önskemål. Det ena om raketer och smällare. Det andra om återvinning. Båda berör klimatförändringen. Jag vill att vi ska sluta skjuta raketer på nyårsaftonen. Om det inte är möjligt, kräver jag att varje kommun anvisar områden där det får skjutas raketer och avfyras smällare ("kanonslag"). I varje fall ska det bli ett slut på fritt skjutande och smällande i bostadsområden och tätorters centra. Det är helt onödigt att skita ner luften och miljön. Kunde kommunerna kanske i stället fira det nya året med ljusspel och konserter?
Jag vill också att vi finländare bättre tar hand om vårt avfall och bemödar oss om återvinning. Sorterar avfallet där hemma och för till platser för återvinning. Det är på tok att så mycket kastas som blandavfall. Sen är det likaså på tok att vi ibland möts av överfulla återvinningscontainrar. Som till exempel vid Prisma i Kyrkslätt, där platsen kan svämma över av papp, plast, metall och kläder. Att den också missbrukas är ett beklagligt faktum: hushållsavfall, stora målburkar, fönsterglas, mattor och diverse maskiner kan ligga runt containrarna. Presidentkandidat Matti Vanhanen sade i MTV (9.1) att finska folket är så upplyst att det kan rösta om Nato. Ska det då inte vara möjligt att åstadkomma en upplyst kultur vid återvinningscontainrarna?
Företaget Lassila & Tikanojas utredning visar, att 23 procent av oss – var fjärde finländare – är villiga att göra sig besväret att sortera för att återvinna: papp, tidningar, metall, plast, glasburkar, kläder och skor. Faktum är, att något mellan 30 och 40 procent av samhällsavfallet återvinns i Finland (HS 13.7.2017). Kanske president Sauli Niinistö under sin följande mandatperiod 2018–2024, förutom att driva en utmärkt säkerhets- och utrikespolitik, betonar vikten av ren luft och miljö samt god återvinning som led i åtgärderna mot klimatförändringen?
Jag hoppas det!