Sjundeådansare är bäst i Europa

Mette Palkoranta vann EM–guld i disco dance freestyle för juniorer. För Sjundeåtjejen var EM–guldet det första, härnäst väntar VM.

Koordination. Mette Palkoranta visar upp en volt. Något som är vardagsmat för henne, hur svårt det än må se ut.
EM–tävlingen hölls i Tjeckien för dryga två veckor sedan och 13–åriga Mette Palkoranta hade kvalat in för andra året i rad.
– FM–tävlingarna i februari fungerade som uttagning. Där vann jag guld i freestyleklassen och baserat på det resultatet blev jag uttagen till EM. Utöver mig hade Finland ytterligare tre deltagare i samma klass, säger hon själv.
Väl på plats i tjeckiska Chormutov skulle hon tävla mot 31 andra.
– EM är upplagt på det sättet, att det först är fyra kvalomgångar innan finalen. Till finalen kommer sedan endast sju deltagare, berättar mamman Katja Palkoranta.
Mette Palkoranta var alltså en av dem och hade med det klarat av sin målsättning.
– För ett år sedan blev jag en placering utanför finalen, så mitt mål i år var att komma bland de sju bästa.
Det blev ändå lite mera än så, då de sju domarna tyckte hennes program var bäst.
– Guldet kom nog som en överraskning. Nivån är hög på EM och inte hade jag trott det skulle gå riktigt så här bra. Finland har vunnit samma klass tidigare, men det var ett tag sedan, säger hon.
Tävlingen i sig var också stor och hon berättar att den var välbesökt.
– Det var en stor publik och tävlingarna räckte i fem dagar. I kvalet dansade flera på samma gång, men i finalen var man ensam på dansgolvet, det var tufft.

Tränar i Ingå

I freestyle får man göra volter och olika rörelser som inte är tillåtna i vanlig disco dance. Mette Palkoranta säger att hennes program under EM var en bra blandning.
– Även om man får göra olika saker måste också själva dansandet få utrymme. Det klarade jag av och i kvalomgångarna till exempel ville alla domare skicka mig vidare varje gång.
På plats i Tjeckien var hon nu med sin tränare Sandra Sirviö, men också familjen var med.
– Egentligen har hon två tränare men nu var Mary–Ann Sjölund, som också är ordförande för Mettes förening Energy Dance Center i Ingå, inte med. Båda två är duktiga och har en stor del i framgången, säger Katja Palkoranta.
Det var för fem år sedan som det blev aktuellt med dans för Mette. Hon gick alltså då med i Ingåföreningen Energy Dance Center och på den vägen är det.
– Min storasyster hade börjat och jag ville också prova. Efter det har jag fortsatt, säger hon.
Hon tränar ungefär sex gånger i veckan och det handlar om allt från konditionsträning till att öva på program. Men det läggs också mycket vikt vid stretchning och teknik.
– Förstås finns det alltid nya saker man vill lära sig och det är en speciell volt jag vill bli bättre på, säger hon.
Även om hon tävlar individuellt, tränar hon i grupp. Någonting Katja Palkoranta tycker är bra.
– Det blir roligare om det är flera som tränar. Alla behöver heller inte vara på samma nivå för att delta på samma gång och det är kul.
Det finns ytterligare några flickor som dansar i Sjundeå, men pojkar är det ont om.
– Egentligen finns det bara en som tävlar i Finland, men i andra länder är det vanligare, säger Mette Palkoranta.

Inte bara dans

Tills vidare spelar hon också handboll vid sidan om dansen. Men berättar att det varje höst är samma fråga som måste ställas.
– Jag vet inte hur länge jag kan kombinera dansandet med spel i KyIF. Det är en tidsfråga, men än så länge går det bra.
Handbollen har på samma gång varit en bra träning med tanke på dans.
– Många av rörelserna ger bättre magmuskler och det har man nytta av i dans. Men som sagt, än så länge har jag haft tid och det är kul att spela.

VM härnäst

FM–tävlingarna där hon kvalade in till EM, gav också en biljett till VM–tävlingarna i Örebro i november.
– Det blir min nästa tävling. För tillfället är det en liten viloperiod efter EM, men om några veckor börjar förberedelserna för Örebro.
Det kan kanske låta lite konstigt att nästa tävling först är i november, men överlag finns det inte så många tävlingar.
– Det handlar om ungefär fyra stortävlingar per år. Men visst finns det en del mindre som kan fungera som bra träning, säger Katja Palkoranta.
På samma gång kräver det mycket förberedelser att tävla. Tävlingarna är ofta ganska tuffa, till exempel avgjordes hela EM med kval och final under en och samma dag.
– Det blir hårt, men det är därför vi tränar. Nyckeln till bra resultat är hård träning och ett fungerande program, säger Mette Palkoranta.
ANDRA LÄSER