Sjundeåförfattare nominerad för nytt barnbokspris

Sjundeåförfattaren Minna Lindeberg är nominerad för barnlitteraturpriset Runeberg junior.

Nominerad. Minna Lindeberg har skrivit en av de nio böcker som nominerats för det nya barnbokspriset Runeberg junior som delas ut för första gången på Runebergsdagen.
Lindebergs och Jenny Lucanders bilderbok Vildare, värre, Smilodon är en av nio kandidater som tävlar om priset. Sex av dem är finskspråkiga, två svenskspråkiga och den sista är skriven på svenska men tävlar som både svensk- och finskspråkig.
Lindebergs och Lucanders bok handlar om en liten blyg iakttagare som blir varm av att bli sedd. Om dagispersonal som inte förstår och föräldrar som inte passar in. Om barns maktlöshet inför stora förändringar. Och om att ingenting någonsin kan försvinna helt och hållet. I synnerhet inte vänskap.
Barnlitteraturpriset Runeberg junior har instiftats av Borgå stad och tidningen Östnyland/KSF Media inför jubileumsåret Finland 100.
De övriga kandidaterna är Emeliina ja laulavan koiran tapaus, Tittamari Marttinen (Lasten Keskus), Den fantastiske Alfredo av Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv (Schildts & Söderströms), Jag, Fidel och skogen – Minä, Muru ja metsä, Lena Frölander-Ulf, (Schildts & Söderströms och Kustantamo S&S), Kaikkien juhla, Miikka Pörsti (Tammi), Lyyli ja hurja Paperi-Hukka, Pipsa Pentti (Otava), Paten kalastuskirja, Timo Parvela (Tammi), Siilin laulu, Sanna Karlström (Kustantamo S&S) samt Yökoulu ja kadonnut opettaja, Paula Noronen (WSOY),
Härnäst kommer daghemsgrupper och elever i årskurs 1 och 2 i Borgå att läsa böckerna och välja sina egna favoriter. Runeberg junior-priset uppgår till 10 000 euro och det delas ut första gången i samband med Runebergsdagen i februari 2017.