Källmans dröm gick i uppfyllelse men ännu är han inte nöjd

På lördag kan Benjamin Källman få spela sin första seriematch för Dundee FC. Den 20-åriga anfallaren säger att flytten till Skottland kom vid rätt tidpunkt.

Nyttigt steg. Benjamin Källman säger att Dundee FC erbjuder möjlighet att utvecklas men i framtiden hoppas Ekenäskillen spela på en större scen.
För en vecka sedan flög Benjamin Källman till Skottland och några timmar senare befann han sig i Dundee. Där presenterade Dundee FC honom som sin nya anfallare. Den skotska klubben har lånat Källman av finländska FC Inter för den kommande säsongen, med en option att köpa honom senare.
Den Ekenäsbördiga spelaren säger att det inte spelar någon roll att han till att börja med är lånad till Skottland.
– Det är ingenting som jag har tänkt på. Jag får helt enkelt visa upp mig och så får Dundee bestämma om de vill köpa mig eller inte. Om det inte blir aktuellt med försäljning får jag söka efter en annan klubb eller återvända till Inter.
Men det är kanske onödigt att genast fokusera på framtiden. Just nu är det viktiga att Dundee FC spelar sin tredje seriematch på lördag. Bortamatchen mot St. Johnstone är den första som Källman kan spela i ligan. Hans klubb har inlett säsongen med två förluster medan St. Johnstone har en poäng efter två omgångar.
– Båda lagen vill ta poäng och dessutom handlar det om två lag som ännu inte har vunnit, säger Källman.

Snabba ryck

Efter att Källman hade presenterats för en vecka sedan hade han ett knappt dygn på sig för att förbereda sig inför sin debutmatch. En hemmamatch mot Ayr United i skotska ligacupen stod på agendan – Källman började på bänken.
Han blev inbytt i andra halvleken men Dundee förlorade med 3–0. Källmans lag avslutade matchen med nio spelare på planen efter att två av hans lagkamrater hade tagit röda kort.
– Jag fick i princip spela så mycket som en avbytare kan få göra då jag blev inbytt efter paus. Däremot var det en svår match och utvisningarna påverkade spelet. Vi spelade heller inte särskilt bra.
Det faktum att Källman efter endast en träning och en dag i Dundee fick spela säger någonting om förtroendet den skotska klubben har för sitt nyförvärv. Själv säger Källman att man har diskuterat hans roll och en sak är klar.
– Inte har jag kommit hit för att sitta på bänken utan tanken är att jag skall spela. Men visst var det en konstig känsla när jag fick spela match så snabbt. Jag kom knappt ihåg hur alla lagkamrater såg ut.

"Inte kommit för att stanna"

Även om FC Inter stundvis har haft en motig ligasäsong – med bland annat ett tränarbyte – så hade Källman en bra individuell säsong. Året började med att han för första gången fick spela en A-landskamp och några månader senare vann han cupguld med Inter.
När han lämnade Åbo hade Källman dessutom gjort åtta mål i serien. Under sommaren ryktades det att Källman skulle flytta utomlands och till slut blev det av. Han säger ändå att Dundee kom in i bilden i ett sent skede.
– Jag visste inte mycket annat om laget än det jag hade läst på internet. Skotsk fotboll har ett rykte av att vara fysisk men det finns lag som spelar bra fotboll. Till exempel klubbar som Aberdeen, Celtic och Rangers. De har dessutom klarat sig i Europa.
Källman säger att man kan kalla övergången en milstolpe i karriären. Dessutom konstaterar han att det är en barndomsdröm att få spela utomlands. Men det betyder inte att han har tänkt nöja sig med det här.
– Dundee är en bra möjlighet för mig att utvecklas och att få spela fotboll på följande nivå. Men inte har jag kommit hit för att stanna, jag vill i något skede ta ytterligare ett steg framåt. Just nu är det här ändå bra för mig.

Mycket fotboll

En intressant faktor att ta i beaktande är att Källman som bekant kommer från Finland där säsongen har pågått sedan april. Dundee inledde sitt seriespel nyligen vilket rimligtvis betyder att Källman är inne i matchtempot på ett annat sätt än sina lagkamrater.
Det kan säkert ha en positiv inverkan på hans spel i början av den skotska sejouren.
– Så är det. Däremot kan det förstås bli tungt längre framåt för det kommer att bli ett helt år av fotboll för mig. Men det är som det är och jag får anpassa mig.
Källman är inte ensam finländare i Dundee, också Glen Kamara återfinns i laget. Källman säger att det är roligt att Kamara spelar i laget men det var inte avgörande för hans beslut. Källmans nya klubbadress betyder kanske också att han i fortsättningen kan få flera landslagsuppdrag. Källman säger att det inte har diskuterats någonting, men konstaterar att det är möjligt.
– I och med att jag spelar utomlands är det ganska logiskt att det kan bli aktuellt med landskamper. Men det är ingenting jag känner till någonting om.

ANDRA LÄSER