Nattliga toner på vårkonsert i Hangö kyrka

På lördag blir det en konsert med nattliga stämningar som de tar sig uttryck i bland annat Prokofjevs verk, framförda på piano, violin och flöjt.

Knuut Nissinen uppträder i Hangö kyrka på lördag.
VN
10.05.2022 18:28 UPPDATERAD 10.05.2022 18:54
Konsertnamnet Joskus yöllä (Någon gång på natten) syftar på nattliga och mörka toner i verk av Prokofjev. Namnet har också anknytning till en dikt av Paavo Haavikko, där frasen finns med. I den konsert som ordnas av Hanko soi fokuserar programmet på två verk av den ukrainskfödde kompositören Sergei Prokofjev. Violinisten Knuut Nissinen, pianisten Hannu Alasaarela och flöjtisten Lotta-Sofia Kyrönaho framför kompositörens violinsonat nr 1 i f-moll och första delen av hans violinkonsert nr 1 i D-dur.
Violinsonaten är ett mörkt och häftigt verk som också innehåller djup mänsklighet, sorg och medkänsla. Det är komponerat åren 1938–1946. Violinkonserten är en vacker, trolsk och stormig komposition. Båda verken tar fram allmänmänskliga känslor från krigstiden och den rika kulturen i öst.
Därtill framförs delarna III och IV av Johann Sebastian Bachs soloviolinsonat nr 3 i C-dur och del II av Wolfgang Amadeus Mozarts violinkonsert nr 4 i D-dur.
Knuut Nissinen (f. 1994) är en frilansade violinkonstnär som har studerat vid konservatoriet i Tammerfors och vid Norges statliga musikhögskola. Han är musikföreningen Hanko sois andra konstnärliga ledare. Pianisten Hannu Alasaarela (f. 1994) har studerat vid Sibelius-Akademin och har uppträtt på en mängd festivaler i Finland och som solist i många orkestrar. Han har också uppträtt i de baltiska länderna, Sverige, Tyskland och Schweiz.
Flöjtisten Lotta-Sofia Kyrönaho (f. 1997) har studerat vid konservatoriet i Tammerfors och Norges statliga musikhögskola. Hon är nu vikarierande flöjtis vid Gardets musikkår i Helsingfors.
Hanko soi har organiserat sommarkonserter i Hangö sedan 2019. Den senaste tiden har föreningen också ordna några konserter under andra tider på året. De uppträdande musikerna är unga yrkesmusiker eller studerande.

Hangö kyrka, lördag 14.5 kl. 19.

ANDRA LÄSER