Larson Österberg målar både bekanta och fjärran landskap – utställning i Hangö pågår

Landskap med inspiration från gångna tiders mästare och färgglada abstrakta målningar är temat för Larson Österbergs utställning Gömda juveler. Denna gång bjuder konstnären på ett hopplock av både nya målningar och äldre alster, som tidigare har prytt väggarna i hans ateljé.

I Österbergs verk inspirerade av Joaquin Sorolla är färgerna lånade från den kända konstnärens palett.
Clara Wahlström
04.11.2022 13:14

Utställning: Gömda juveler.

Konstnär: Larson Österberg.
Tid: 25.10-15.11.2022.
Plats: Stadshusgalleriet, Hangö.
Att Larson Österberg är en mycket produktiv konstnär finns det inga tvivel om. I år har han redan hållit flera utställningar, och flera planeras för framtiden. Stadshusgalleriets väggar är denna gång täckta av en blandning av både nyare och äldre verk, och någon särskild röd tråd finns inte. Och jag kan inte heller påstå att jag saknar det. Målningarna i sig själva är tekniskt starka och Österberg är så pass stilsäker att allt flyter ihop till en fin helhet ändå.
En resa till England inspirerade Larson Österberg att måla landskap som avviker från det typiskt västnyländska.
För mig som redan sett många av Larson Österbergs utställningar är några av målningarna bekanta. Favoriter i repris kunde man säga, men för dem som inte sedan tidigare är bekanta med konstnärens verk är utställningen ett ypperligt tillfälle att på ett lättillgängligt sätt bekanta sig med hans produktion och bildspråk.

Inspirerade av England

Österbergs målningar har alla stadiga rötter i klassiskt oljemåleri. Vare sig det är frågan om landskapsmålningar eller abstrakta verk kan man tydligt se influenserna från gångna tiders mästare, både då det gäller teknik och färgskala. Om man själv, som jag, är en ivrig oljemålare och dessutom har en passion för färgpigment och färgblandning kan man redan genom det hitta mycket att både njuta och inspireras av.
Larson Österbergs konst
Jag dras dock denna gång främst till det som känns nytt och litet mer obekant. Vissa av landskapsmålningarna visar en tydlig evolution mot något mer stämningsfullt och väl genomtänkt. Särskilt faller jag för två stora målningar, Moorland och Engelsk stämning, som båda är inspirerade av en resa Österberg gjorde till England tidigare i år. Målningarna är båda drömska och tankarna går snabbt till Willam Turners klassiska målningar från 1800-talet. Det finns en fin mjukhet och en hisnande perspektivkänsla i dessa verk.

Lånad palett, eget verk

Mera typiska Österberglandskap med havsmotiv finns också. Här är skärgården fint fångad i ljus och färger, och alla som är bekanta med landskapen här i regionen har säkerligen upplevt liknande stunder och stämningar som de som finns avbildade på dukarna. De abstrakta verken är också en bekant del av utställningen med sina djärvare penseldag och färgsättning.
Karg skärgård och skarpa sommarfärger är skickligt fångade på duk.
I vissa av verken har Larson Österberg tagit en litet annan väg än vanligt. Bland annat tavlorna Sorolla inspiration I och II är gjorda utgående från färgpaletten i verk av den spanska konstnären Joaquin Sorolla. Här har Österberg lånat färgvärlden, men gjort ett eget motiv. Resultatet blir oväntat och något jag personligen gärna skulle vilja se mer av i framtiden.

ANDRA LÄSER