Statsministern öppnade för lättare restriktioner – men alla festivaler ställs in fram till augusti

Regeringen har beslutat att förlänga förbudet mot folksamlingar på över 500 personer till slutet av juli.

Enligt statsminister Sanna Marin (SDP) har Finlands coronavirusstrategi lyckats bra hittills.
Statsminister Sanna Marin (SDP) öppnar för möjligheten att börja lätta på de restriktioner som införts för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset. Regeringen diskuterade coronavirusläget och restriktionerna på onsdagen och Marin berättade om vad man kommit fram till under en presskonferens på onsdagskvällen.
Enligt Marin har Finland hittills lyckats bra med att bromsa epidemins framfart. Nästa steg är att stegvis och kontrollerat trappa ner på restriktionerna, sade statsministern.
–  Det är alldeles klart att vi inte kan upphäva alla restriktioner samtidigt.
Fram till onsdagen hade 4 129 bekräftade fall av sjukdomen covid-19 konstaterats i Finland, enligt Institutet för hälsa och välfärd. 149 personer hade dött i sjukdomen.

Beslut om skolorna nästa vecka

Ännu på onsdagen fattade regeringen inga beslut om att upphäva restriktioner. De nuvarande restriktionerna är i kraft till den 13 maj och enligt Marin kommer regeringen att föra en omfattande diskussion om dem den 3 maj.
Regeringen kom inte med någon ny information om huruvida skolorna ännu öppnas under detta läsår eller inte. Marin sade dock att regeringen strävar efter att fatta beslut om skolorna redan före maj.
Skolorna har varit stängda sedan den 18 mars. Endast elever i årskurs 1–3 har haft rätt till närundervisning i skolan men regeringens budskap till vårdnadshavarna har varit att endast föra barnen till skolan om det är absolut nödvändigt.

Inga festivaler före augusti

Inga restriktioner upphävdes alltså på onsdagen, men en förlängdes. Statsminister Marin meddelade att förbudet mot folksamlingar på över 500 personer fortsätter till slutet av juli.
Beskedet innebär att alla stora festivaler som skulle ordnas före augusti ställs in. Redan tidigare har till exempel Ruisrock i Åbo meddelat att festivalen inte arrangeras i år.
–  När det gäller evenemang i slutet av sommaren eller början av hösten görs bedömningen senast i början av juni, sade Marin.
Enligt henne har regeringen inte diskuterat särskilda stöd till arrangörer av evenemang som ställs in på grund av regeringens beslut.
ANDRA LÄSER