Gerillornas vän i Ekenäs tror inte på lönnmord på Putin: ”Krävs en annan lösning”

I sin ungdom skapade Mikael Wahlforss världsnyheter med sina avslöjanden om militärdiktaturen i Guatemala. I dag får han inspiration till sin nästa historiska roman under hundpromenaderna på Ramsholmen. Fortfarande bultar hjärtat för motståndsrörelser, men han tror inte att ett lönnmord på Vladimir Putin skulle skapa fred i Europa.

Rebeller, revolutionärer, gerillor, terrorister – vad man än väljer att kalla dem så fascinerar de författaren och dokumentärfilmaren Mikael Wahlforss. ”Det här är människor som tar stora risker, som lever livsfarligt, som inte kan berätta att de hör till en motståndsrörelse ens för sina bästa vänner”, säger han.
Benjamin Lundinbenjamin.lundin@vastranyland.fi
29.11.2022 10:40
Med en elegant, ljusblå kostym och flygarsolglasögon. Så var den unge Mikael Wahlforss klädd när han nästlade in sig bland soldaterna i Guatemala i svallvågorna efter statskuppen 1982.
Inspirerad av den legendariska tyska grävande journalisten Günter Wallraff utgav han sig för att beundra deras kamp mot gerillatrupperna i landet. I själva verket jobbade hans produktionsbolag Epidem på ett videoreportage som skulle komma att skapa förstasidesrubriker på den amerikanska dagstidningen Washington Post och toppa tv-kanalen CBS:s kvällsnyheter 
– Vi fick veta att en amerikansk militärinstruktör undervisade på kadettskolan i Guatemala. Det var en sensationell nyhet, eftersom president Reagan hade sagt att USA inte gav något som helst stöd åt militärdiktaturen i landet, berättar Mikael Wahlforss.

ANDRA LÄSER