Ta en selfie med slottsknekten – mobilspel i Raseborgs slott är Finlands bästa nyttospel

Mobilspelet Lights on, som kan spelas i fyra slottsruiner i Finland, bland annat i Raseborg, är bäst i landet.

Imponerande. Vita damen var med i ljusshowen Reflections on History, som visades på Raseborg vid evenemanget Lights on i augusti 2017.
Mira Strandberg
29.04.2019 12:15 UPPDATERAD 29.04.2019 12:17
I spelet ska spelaren leta efter serietavlor i Raseborgs slottsruiner och skanna dem med sin telefon, för att få uppgifter och ta del av spännande berättelser. I spelet möter man också historiska karaktärer som man kan ta en selfie med.
Spelet utsågs till årets bästa nyttospel vid galan The Finnish Game Awards i torsdags. Enligt juryn har projektet lyft fram kulturhistoriskt viktiga turistmål genom ny teknologi.
Lights on är ett finsk-estniskt samarbete som gick ut på att utveckla de historiska sevärdheterna i Finland och Estland. Åtta sevärdheter valdes för projektet – Rasborgs slott, Skanslandet utanför Helsingfors, Kuusisto slottsruin, slottsberget i Rapola och fyra platser i Estland. Syftet var att utveckla infrastrukturen vid de historiska sevärdheterna och lyfta upp dem som attraktiva resmål med hjälp av modern teknologi. Mobilspelet var en del av projektet. Inom ramarna för projektet beställdes också ljusverket Lights on Raseborg, som visades vid slottsruinen på ett evenemang i augusti 2017. I Finland deltog Forststyrelsen och yrkeshögskolan Humanistinen ammattikorkeakoulu i projektet.