Kustrodd i Hangö på lördag

Intresserade kan bekanta sig med den snabbt väckande sporten kustrodd vid Spa regattas strand under lördagen. Till programmet hör en rundtur med båtarna och bastu. Besökarna kan även ta sig en titt på Jari Saarios specialbyggda roddbåt som han planerar att korsa Atlanten med.

Arkivbild
För de som trivs ute på sjön så kan helgens evenemang vara intressant. Kustrodd har även kallats den klassiska roddens vilda kusin eftersom man rör sig ute till havs där våg och vind ger sporten en mer äventyrlig dimension.
I motsats till vanliga roddtävlingar så finns det ingen utmärkt bana utan orienterandet är en del av utmaningen. Kustrodd är den snabbast växande roddgrenen och varje år ordnas världsmästerskap där idrottare från hela världen deltar.
Klockan 10 på lördagsmorgonen presenterar extremidrottaren Jari Saario sin specialbyggda roddbåt. Med den skall han försöka sig på en bedrift som ingen annan lyckats med förut, nämligen att ro över Atlanten och tillbaka.
Om allting går enligt planerna går den första etappen på 5 000 kilometer från Kanarieöarna till Karibien och sedan blir det en 6 000 kilometer lång resa från New York till London. Tidigare har Saario bland annat rott från Köpenhamn till Helsingfors, en färd som var 1 250 kilometer lång och tog hela nio veckor.
Programmet fortsätter klockan 11 med en introduktion till kustrodd följt av en roddtur runt områdets stränder och skär. Dagens avsluts med bastu och dryck. Deltagandet i evenemanget är gratis.
ANDRA LÄSER