I dag utses vinnaren av Runeberg junior

Fem finskspråkiga och fem svenskspråkiga barnböcker tävlar om Runeberg Junior-priset 2020. Vinnaren offentliggörs i dag.

En av fem. Malin Klingenbergs och Sanna Manders bok Fisens liv är en av fem svenska böcker som nominerats för Runeberg junior.

De svenskspråkiga böcker som kandiderar för Runeberg Junior-priset är följande:

Om jag fötts till groda är en finurlig helhet av ordlekar med önskedrömmar på rim: ägget, snöflingan, spindeln, guldfisken och till slut också poeten drömmer om hur allt kunde vara. Annika Sandelins påhittiga dikter på vers följs av Karoliina Pertamos illustrationer.

Nelson Tigertass är en saga om ett borttappat barn, som blir hemskickad av sin morfar utan att riktigt veta hur han ska hitta hem till mamma. På vägen träffar han sådana man kan lita på och sådana som är farliga. Lena Frölander-Ulfs text och illustrationer bjuder på samhällskritik men också tro på att det är viktigt att samla sitt mod och tänka själv.

Fisens liv är en helhet där fisar på rim skapar ett fyrverkeri om sådant man inte talar om men som alla gör i smyg och som luktar illa. Rimmen ger rytm och plats också åt svårbegripliga ord och uttryck. Malin Klingenbergs prutthumor går hem hos alla. Sanna Manders illustrationer är kronan på verket.

Nagu-nalle och kastasdjuren är en vacker bok om vänskap och omsorg. Edi har hamnat på sjukhus och med sig har han mjukisdjuret Nagu-nalle. På sjukhuset händer konstiga saker och där finns också de bortkastade mjukisdjuren, som ingen längre bryr sig om. Henrika Anderssons bok om Nagu-nalle i sjukhusmiljö är illustrerad av Christel Rönns.

Vesta-Linnea och vännerna med text av Tove Appelgren och illustrationer av Salla Savolainen är berättelsen om Vesta-Linnea som brottas med känslor av besvikelse då hon blir bortvald av sin favoritkompis. Bilderboken tar upp dagens verklighet där mobiltelefonen spelar en stor roll också i barnens liv.

Fem på finska

Katoava muumio är en spännande äventyrsberättelse där ett gäng flickor och pojkar försöker lösa mysteriet med en försvunnen mumie. Carlos Da Cruz fascinerande illustrationer ger rytm åt Tapani Bagges fartfyllda historia.

Jukka-Pekka Palviainens Allu ja outo Uolevi är en humoristisk historia om hur barnen förbereder sig för ett ovanligt höstlov: barnen hittar själv på vad de ska göra och också semestermålet. Christel Rönns har illustreat.

Kerro minulle kaunis sana är en mångfasetterad berättelse om hur ord kan rädda. Barnet i Kirsti Kuronens bok flyr från hemmets elaka ord för att hitta nya ord som är vackrare. I Karoliina Pertamos illustrationer svävar bokstäverna som snöflingor.

Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet är en bedårande bok om att övervinna sig själv. Matti Pikkujämsäs fräscha illustrationer och Veera Salmis humoristiska berättelse handlar om att det är nödvändigt att försöka flyga om man får lust till det.

Hannele Lampelas Prinsessa Pikkiriikki ja huutava vääryys är en strålande bok om en liten flicka som vet precis hur allt borde vara. Skillnaden mellan hur vuxna och barn ser på världen tas upp ur barnets perspektiv. Ninka Reittus sprudlande illustrationer får en på gott humör.

Runeberg Junior

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad.

Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå på torsdag. Prissumman är 10 000 euro.

ANDRA LÄSER