Rekordstort publikhav på Augustinatten

I går var dagen många musikälskare hade väntat på. Det omtyckta festivalevenemanget Augustinatten ordnades på Bossanova i Ekenäs.

Populärt evenemang. I fredags besökte över 1 700 personer i Augustifestivalen.
Märta Nummenmaa
18.08.2018 15:05 UPPDATERAD 20.08.2018 09:51
Det fina vädret och evenemangets snabba spridning, samt dess goda rykte, lockade över 1 700 till festivalen Augustinatten i Ekenäs i går, fredag.
Jakobstadsbon Walt Miguel värmde upp kvällen, följt av succébandet Bastupojkarna. Efter det var det dags för den svenska popduon Samir & Viktor. Kvällen avslutades i solnedgången med DJ-duon Tungevaag & Raaban.
– Augustinatten har på rekordtid blivit ett varumärke som folk känner till. Det kom folk från hela södra Finland, vilket är helt fantastiskt, säger arrangör Daniel Lindholm.

Från Helsingfors till Ekenäs

Många barn och unga tog del av evenemanget. Till den gruppen hör 14-åringarna Elin Roine och Anni Stenbäck, samt 13-åriga Nella Rosenlöw. De hade rest till Ekenäs från Helsingfors för att se sina idoler Samir & Viktor.
– Det är nog främst de vi har kommit för att se, men det är flera bra artister som uppträder, säger Roine.
Flickorna berättar att de gillar duons energi på scenen. Anni Stenbäck har sett dem live en gång tidigare på Melodifestivalen.
– De är jättebra, alla deras låtar är bra och så är de alltid glada, säger hon.
De besökte evenemanget för första gången och tyckte att det var ett trevligt evenemang.
– Det är ett supermysigt ställe som det ordnas på. Det är trevligt att det är nära vattnet. Dessutom är det inte ofta det ordnas evenemang där barn är välkomna så det är ju roligt, säger Nella Rosenlöw.

Ett evenemang för alla

Arrangörerna fick mycket ros av besökarna. Något som flera listade som något positivt, förutom Rosenlöw, var att det inte fanns någon åldersgräns på evenemanget.
– Det är sjukt nice att också yngre får komma, säger festivalbesökare Alfons Grönqvist.
– Det gör ju att mer folk kommer också, tillägger Jakob Randström.
Grönqvist och Randström har kommit till evenemanget tillsammans med Jonas Grönqvist och Jens Lipponen.
– Man måste ju komma och stöda lokala kulturevenemang. Jag uppträdde förra året och diggade det, men i dag är jag i publiken, säger Jonas Grönqvist.
De är alla överens om att det är ett välordnat evenemang. Den främsta orsaken till varför de kommit till evenemanget är för att mingla.
– Det är roligt att träffa bekanta och så är det ju trevligt när det händer någonting i trakten, säger Lipponen.

Över 1 700 besökare

Arrangörerna Daniel Lindholm och Anders Sjöblom är nöjda med den andra Augustinatten och tackar ödmjukt all publik.
– Utan den ivriga publiken skulle detta aldrig gå att genomföra, säger Lindholm.
I fjol då evenemanget ordnades var man inte beredd på att det skulle locka så mycket folk.
– I år var vi därför lite mer förberedda. Då vi planerade Augustinatten i fjol räknade vi med ett tresiffrigt besökantal, men nu räknade vi från början med fyrsiffrigt. Det gjorde nog det lättare och vi kunde förbättra evenemanget, säger Lindholm.
De beklagar ändå gårkvällens kösituation.
– En märkbar procent av biljetterna såldes under ett par dagar innan fredag, vilket nog gjorde att krögaren blev tagen på sängen. Det syntes i köerna och vi beklagar detta, säger Lindholm.
Han och Anders Sjöblom hoppas på att kunna ordna evenemanget även i fortsättningen och kommer då att lösa kösituationen på ett bättre sätt.
– Vi kommer nog troligen att ordna Augustinatten även nästa år. Det finns alltid saker som kan utvecklas och göras bättre. Evenemanget växer hela tiden – både i form av publik och att vi kan ha fler större artister, avslutar producent Daniel Lindholm.

ANDRA LÄSER