Munskydd för andra stadiets studerande från måndag

Från och med måndag rekommenderas personal och studerande i Raseborgs gymnasier och Axxell att använda munskydd. Rekommendationen är stark. Dessutom återgår anställda i Raseborgs stadshus till distansarbete.

De studerande i Ekenäs gymnasium övade i går torsdag på att använda munskydd. På måndag är det skarpt läge, från och med då gäller en stark rekommendation att använda munskydd i alla andra stadiets utbildningsinrättningar i Raseborg.

Coronaläget eskalerar nu i sådan takt att Raseborgs beredskapsgrupp inför en stark rekommendation för användning av munskydd för personal och studerande vid alla andra stadiets utbildningar i staden. Beredskapsgruppen möttes i dag fredag.

Stadens tre gymnasier samt yrkesinstitutet Axxell omfattas av rekommendationen.

Gymnasisterna kommer erbjudas tygskydd. De delas ut i skolan.

Rekommendationen om munskydd i andra stadiets utbildningsinrättningar gäller från och med måndag. Det bekräftar Raseborgs chefsläkare Tove Wide. Orsaken är att hela Helsingfors och Nylands sjukvårdsområde är i upptrappningsfasen, det vill säga att coronavirusets spridning accelererar.

– Det gäller också i Raseborg. Den kumulativa siffran över smittade är uppe i 41, säger Tove Wide.

Att dagens siffra är 35 på Institutet för hälsa och välfärds (THL) hemsida beror på att den släpar efter, den verkliga siffran är alltså 41, säger chefsläkaren.

Munskydd rekommenderas även i omklädningsrum och andra gemensamma utrymmen i samband med exempelvis fotbollsträningar.

Distansarbete igen

Det accelererande virusläget medför också att personalen i stadshuset i Ekenäs återgår till distansarbete från måndagen. Informatör Petra Louhimies uppger att cirka 140 personer berörs.

– Man får vid behov besöka arbetsplatsen, men distansarbete rekommenderas. Detsamma gäller möten, rekommendationen är att de sköts digitalt.

Politiska möten påverkas inte i det här skedet av distansrekommendationerna men stadsstyrelsen tar sannolikt ställning till det på sitt följande möte den 19 oktober.

Stadens officiella anslagstavla flyttas till Kosthålli, samma ställe den var på i våras.

Munskydd till mindre bemedlade delas ut enligt tidigare tidtabell:

I Ekenäs alla vardagar klockan 9–12 i vuxensocialarbetarnas kansli i byggnaden Torpet på Ekåsens område, i Karis torsdagar klockan 14–16 på Elin Kurcksgata 11, samt i Pojo fredagar klockan 9–11 på Mariavägen 18.

Artikeln uppdaterad klockan 16.27.

ANDRA LÄSER