Nya företagare i karakteristiskt Svartåhus

Sedan början av juli finns det verksamhet igen i kafébyggnaden invid Salovägen i Svartå.

Familjeföretag. Sari Salonen och Erno Tiittanen, med yngsta barnet Edith, driver nyöppnade Luomulinna vid Salovägen i Svartå.
Den stora träbyggnaden hann stå tom i flera år efter det att Café Ekborg stängde 2013. Liksom många andra brukade Sari Salonen och musikermannen Erno Tiittanen köra förbi och tycka att det var synd på ett fint hus. Som nyinflyttade undrade de också över dess historia.
När huset fick en ny ägare som sökte hyresgäster beslöt de slå till. I nyöppnade Luomulinna ingår kulturkaféet Kallas som betjänar med lunch och kaffe. Utöver det säljs ekoprodukter, såsom mjöl från Svartå kvarn samt frukt och grönsaker enligt säsong. Textil och lump tas emot för återvinning och på kommande är också konstutställningar, en kunddator och en bokbytarhylla.

Positiv respons

Ursprungligen var tanken att öppna Luomulinna redan i början av sommaren men diverse motgångar, såsom kökskakel som var trasiga vid leveransen och en kylanordning som gick sönder, gjorde att det hela drog ut på tiden.
Under de veckor man hunnit ha öppet har mottagandet varit gott. Många förbifarande har spontant stannat till för ett besök.
– Folk tycker att det är härligt att det finns verksamhet i huset igen. Den här tiden på året är det många stuggäster i rörelse. Hurdan hösten blir och om det också då kommer att finnas tillräckligt med kunder är däremot ett frågetecken, säger Sari Salonen.
Hon tycker i varje fall att Svartå behöver en lunchrestaurang och vill gärna erbjuda ortsbor och andra den servicen. Lunchen serveras vardagar mellan klockan 11 och 14 med inriktning på husmanskost.
– Slottskrogen i Svartå erbjuder fine dining. Båda har sin plats och konkurrerar inte med varandra, säger Sari som har en bakgrund inom restaurangbranschen.

Mångsidig byggnad

Med sina närmare 700 kvadratmeter lämpar sig huset för många olika typer av verksamhet.
En del privata tillställningar är redan inbokade för i höst och själva tänker de börja ordna programkvällar med artister minst en gång i månaden. Till andra planerade aktiviteter hör ett loppmarknadsevenemang i det varma källarutrymmet.
– Om vi efter sommaren fortfarande har tillräckligt med kunder har vi också planer på att införa en småskalig à la carte lista, säger Sari Salonen.
Då hoppas man även kunna ta hjälp av anställda. För tillfället rullar allting på med egna arbetsinsatser.

Stark byaanda

Paret kommer ursprungligen från Imatra. Till Svartå bruk flyttade de för drygt ett år sedan efter att ha bott i huvudstadsregionen och i Ingå.

Hur livskraftigt är Svartå?

– Det finns en stark byaanda som visat sig bland annat när skolorna varit stängningshotade. Det finns de som tycker att Svartå övergetts av staden men man måste också själv vara aktiv, bygga upp verksamhet och jobba för att hålla den kvar. Det som kanske behövs i Svartå är mer tro på företagsamhet, säger Sari Salonen.
ANDRA LÄSER