Konstmuseum i Ekenäs på internationell topp 10-lista över spännande byggnader

Konstmuseet Chappe är inte klart. Men trots det har byggnaden lyckats väcka uppmärksamhet internationellt, inte minst i arkitektoniska kretsar.

Konstmuseet Chappe öppnar i april.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
02.02.2023 18:21 UPPDATERAD 02.02.2023 19:20
Nu när 2023 kommit i gång har den brittiska tidningen The Spectator listat de arkitektoniskt mest efterlängtade byggnaderna som ska bli klara under året. Många av byggnaderna som den anrika tidningen lyfter fram har någon koppling till trä eller övriga naturmaterial, och bland byggnaderna i täten hittar vi en byggnad i Finland.
Bland skyskrapor i Japan, konstmuseer i Kina och bibliotek i Israel klassar också något otippat en byggnad i Ekenäs in. Det är nämligen konstmuseet Chappe som lyckats väcka The Spectators intresse.
”Inom temat underverk av trä, tar det här lilla museet som är byggt i tall och gran och bevisar att nya byggnader kan vara goda grannar, och det reflekterar också tidsperioden och användningen av traditionella former och material i den lilla havsnära staden ungefär två timmar från Helsingfors”, skriver tidningen.
Henrik de la Chapelle är glatt överraskad över omnämnandet i The Spectator.
Konstmuseet Chappe byggs av Albert de la Chapelles konststiftelse, och kommer att doneras till Raseborgs stad när det står klart till våren. Henrik de la Chapelle är ordförande för stiftelsen, och gläds över omnämnandet.
– Det här känns väldigt bra.

Vet du hur de fått reda på ert museibygge?

– Helt ärligt sagt så vet jag inte hur de gjort det, säger de la Chapelle, men konstaterar att museet är i bra sällskap på listan.
Han berättar också att bygget framskrider. Den officiella invigningen är den 15 april, och museet öppnar för allmänheten den 16 april.

”Otroligt fint”

Raseborgs museichef Lassi Patokorpi glädjer sig också över att Chappe är med på listan.
– Det är otroligt fint. Det betyder mycket, grundtanken till hela museet är att det är en helhetsupplevelse. Då spelar arkitekturen en stor roll i det hela, säger Patokorpi.
Han lyfter fram att byggnaden fint återspeglar det finska designarvet och att omgivningen också beaktats.
– Det är jätteviktigt för oss och besökare att det blir en fin helhet.

ANDRA LÄSER