Karis höjer profilen med nytt evenemang

Karis är en härlig plats att bo på. Det är kärnbudskapet för evenemanget Karis Suomen Paris där privata hem i Karis och Billnäs öppnar sina dörrar för allmänheten den 5 augusti.

Kliv in. Den 5 augusti kommer man att kunna titta in hos privatpersoner i Karis och Billnäs i samband med det nya evenemanget Karis Suomen Paris.
Evenemanget är inspirerat av det populära Lovisa-jippot Historiska hus, men har förädlats och anpassats för lokala förhållanden. Bakom initiativet står ett gäng privatpersoner av blandad bakgrund. Som gemensamt mål har man att höja ortens profil, liva upp stadsbilden och försöka locka nya invånare.
– Karis har inte det rykte som orten skulle förtjäna. Det är ett bra ställe att bo på och har en strävhet som jag personligen gillar, säger Päivi Kaataja, inflyttad för ett antal år sedan och en av de aktiva bakom evenemanget.

Bra bredd

Karis kan bland annat erbjuda en rik byggnadskultur. Den 5 augusti kan man titta in i olika privata hem, uppdelade enligt olika teman och områden. Utbudet består bland annat av funkis- och sockerbitshus, amerikavillor i Pentby, arbetarbostäder i "Hollywood", villor i Trä-Karis och moderna, arkitektritade hus. Också offentliga byggnader såsom Gardberg-center medverkar, liksom hyreshuset Hammarborg i Billnäs bruk.
– Att det finns en bruksmiljö på promenadavstånd hör till saker som är fantastiska med att bo i Karis, säger Jenny Kivioja, också hon medlem i arbetsgruppen.

Ingen inredningstävling

Hittills har ett tjugotal hem meddelat att de deltar och fler är välkomna med för att skapa en så bra helhet som möjligt.
– Man behöver inte visa upp hela huset. Det räcker med några rum. Det kan också vara fråga om en trädgård eller till exempel en ateljé.
Kriteriet är att objektet ska ha något som gör det intressant. Det kan sedan vara historiskt, arkitektoniskt, renoverings- eller inredningsmässigt.
–  Meningen är att det ska vara ett hemtrevligt evenemang. Det är inte fråga om någon inredningstävling, säger Päivi Kaataja.
Också hus som är till salu har möjlighet att visa upp sig i sammanhanget. Uppgifter om dem kommer att finnas på kartorna som publiceras både digitalt och i pappersform över samtliga besöksobjekt.

Späckad dag

Allt som allt blir det en dag med mycket happening. Bland deltagarna planeras gårdsloppisar och -kaféer, kanske också musik och möjlighet till bastubad. Restaurangerna har bjudits in att medverka och lokala matproducenter får gärna vara med på ett hörn.
På Byggnadsapoteket ordnas arbetsuppvisningar.
– Att Byggnadsapoteket funnits länge på orten märks. Här finns mycket samlad kunskap om renovering av gamla hus. Den som vill kan med andra ord få goda tips och råd.
I och med att det är första gången som evenemanget ordnas hålls insatserna små. Anhållan om bidrag har lämnats in till de lokala fonderna. Till det man avser satsa pengar på hör en buss som kontinuerligt kör mellan de olika objekten.
– I framtiden kunde det här vara ett evenemang som cirkulerar i regionen. Raseborg och Västnyland har mycket att visa upp, säger Päivi Kaataja.
På Facebook finns en öppen grupp kring evenemanget, samt en grupp som fungerar som kanal för de medverkande.
En webbsajt som efter hand kommer att fyllas på med mer info har öppnats på adressen karissuomenparis.net.
ANDRA LÄSER