Tre misstänkta för groparna vid Raseborgs slott

I början av november i fjol upptäcktes över 280 gropar kring Raseborgs slottsruiner. Nu har tre misstänkta förhörts, enligt Helsingin Sanomat.

Över 280 gropar uppdagades i närheten av fornminnet, och de har sannolikt uppstått vid flera olika tidpunkter.
HBL
26.04.2018 19:16 UPPDATERAD 26.04.2018 19:46
Slottsruinerna, Slottsmalmen och åkerområdet intill är fredade enligt lagen om fornminnen, och det krävs tillstånd för at röra fornlämningarna. Ändå hade över 280 gropar i marken uppstått kring Raseborgs slott, och misstanken väcktes att någon eller några letat upp arkeologiska föremål med metalldetektor och grävt upp dem. Det finns bland annat mynt och smycken från 1300–1500 talet i området.
Museiverket gjorde en polisanmälan, och nu har den gått framåt.
Enligt Helsingin Sanomat har polisen förhört tre personer som misstänks ha grävt upp föremål olagligt. Dessutom har polisen hittat föremål genom husrannsakan. En del av föremålen kan ha fåtts från något annat område, uppger kriminalkommissarie Mats Sjöholm till tidningen.
Brottsrubriceringarna är byggnadsskyddsbrott, fornminnesbrott och grov skadegörelse.
Parkchef Henrik Jansson vid Forsstyrelsen sade i december till Västra Nyland att det är en del av historien som grävts upp utan lov, och befarade att den gått om intet.
– Det är en katastrof. Ett av områdets största värden är att det är ett landskap som bevarats från till exempel stadsbygge. Därför har Slottsmalmen varit så intressant, sade Jansson.