Storm orsakade många utryckningar

I Lojo brann en spannmålstork efter att blixten slagit ner i den.

VN
14.08.2017 09:03 UPPDATERAD 14.08.2017 11:10
Västra Nylands räddningsverk hade bråttom under lördagskvällen. Stormen orsakade elva utryckningar i Kyrkslätt, tre i Raseborg och sex i Lojo.
En spannmålstork brann på Bäcksvägen i Lojo efter att en blixt slagit ner i den. Larmet kom klockan 18.23. När räddningsverket kom till platsen brann den stora byggnadens takstrukturer. Ingen skadades, men byggnaden fick skavanker och säden i den förstördes.
De flesta av de 85 uppdragen på det västnyländska räddningsverkets hela område handlade om att avlägsna träd som fallit på vägar, elledningar och hus för att förebygga olyckor. Också automatiska brandvarnare orsakade alarm.
I Ekenäsområdet hjälpte frivilliga brandkåren till, vilket frigjorde resurser hos räddningsverket att ta itu med de mer akuta fallen.
Det blixtrade mycket. Åskvädret var inte exceptionellt, men fick till stånd mycket skada eftersom det inträffade på ett tätt bebyggt område.
Den byiga vinden blåste som hårdast trettio meter i sekunden på den nyländska kusten. Stormen lugnade ner sig vid niotiden och fortsatte mot nordost.