Regionförvaltningsverket följer HUS linje – restriktionerna förlängs med två veckor i Nyland

Regionförvaltningsverket förlänger de rådande coronavirusrestiktionerna i Nyland till och med den 24 januari.

Restriktionerna som bland annat har tvingat gym att stänga förlängs i Nyland.
Södra Finlands regionförvaltningsverk förlänger coronavirusrestriktionerna i Nyland till och med den 24 januari. Det uppger regionförvaltningsverket i ett pressmeddelande på onsdagseftermiddagen.
Tidigare i dag meddelade HUS att Nylands regionala coronasamordningsgrupp önskar att södra Finlands regionförvaltningsverk förlänger coronavirusrestriktionerna i Nyland med två veckor och nu har regionförvaltningsverket alltså följt uppmaningen. I praktiken innebär det att regionförvaltningsverket förlänger stängningen av olika utrymmen när den nuvarande restriktionstiden tar slut den 10 januari.
Bland annat omfattas gym, idrottshallar, allmänna utrymmen i köpcentrum och olika hobbylokaler av restriktionerna.
Klicka här för att läsa mera om de nuvarande restriktionerna.
I ett pressmeddelande skriver regionförvaltningsverket att avsikten är att publicera beslutet den 7 januari och att beslutet kommer att vara i kraft 11.1–24.1. Beslutets exakta innehåll slås fast i samband med beredningen och regionförvaltningsverket informerar närmare om det i samband med att beslutet publiceras.
– När man ser hur epidemiläget utvecklas är det fortfarande nödvändigt att stänga utrymmen med den högsta smittrisken, säger överinspektör Oona Mölsä från regionförvaltningsverket i södra Finland i pressmeddelandet.
Beslutet om stängning av utrymmen gäller däremot inte professionell idrott eller verksamhet som hör till privatlivet eller familjelivet och ledd hobbyverksamhet för barn och unga födda 2004 eller senare. Det gäller heller inte eller lagstadgade som exempelvis medicinsk rehabilitering.
Också sammankomstbegränsningen som förbjuder publikevenemang och allmänna sammankomster inomhus kommer att förlängas i enlighet med coronasamordningsgruppens rekommendation. Det nuvarande beslutet är i kraft till och med den 17 januari och det nya beslutet kommer därefter troligtvis att vara i kraft till och med den 31 januari.

ANDRA LÄSER