Den ”tillfälligt hopkomna” sonen talar ut: "Mammuten har inte lyckats döda mig"

Otto Gabrielsson är ett av de barn Jörn Donner avvisar i Mammuten: ”De två första, tillfälligt hopkomna 80-talsbarnen var misstag, båda två, men lever ju”. Hårda ord från en far, och nu ger sonen igen.

Ilska. Otto Gabrielssons uppgörelse med sin pappa, Jörn Donner, blir som ett raseriutbrott ut i tomma intet.
18.05.2020 07:00
Otto Gabrielsson föddes ur en utomäktenskaplig relation mellan Donner och Gabrielssons mamma i början av 80-talet, medan Donner var gift med Jeanette Bonnier. Faderskapet erkändes, men någon egentlig relation mellan far och son uppstod aldrig. Donner svävade runt bland den internationella kultureliten medan Gabrielsson växte upp i Nacka utanför Stockholm, utan pappa.
I inledningen till Vildhavre berättar Gabrielsson hur han betalat för att komma in på Finlandsinstitutet i Stockholm för att få höra sin pappa tala om sin senaste bok – Blod är tunnare än vatten. En träffande titel tycker Gabrielsson. Donner uppmärksammar sin son kortfattat, men avvisar honom lika snabbt. Detta hastiga möte sätter sprätt på fröet som grott sedan Gabrielsson läste den korta meningen om sig själv i Mammuten, och han börjar skriva ett brev till sin far.
”Mammuten har inte lyckats döda mig än. Men jag är ordentligt tillplattad. Nu skriver jag det här brevet, och det är ett sätt att resa mig.”

ANDRA LÄSER