Hägg tog EM-guld direkt i debuten

Ekenäsbon Eva Hägg är färsk europamästare i taekwondo. Även om intresset för sporten inte är det största, berättar hon att grenen lämpar för sig vem som helst.

Flera ryms med. Eva Hägg vann nyligen EM-guld i taekwondo. Hon berättar att sporten passar för vem som helst.
I mitten av april var Eva Hägg i Grekland för de europeiska mästerskapen i taekwondo. För hennes del var mästerskapen lyckade och hon kom hem med en guldmedalj i 68-kilogramsklassen för silverveteraner.
– Det var mitt första EM och segern kom som en överraskning, säger hon själv.
I finalen besegrade hon Englands representant och bärgade Finlands första guld under mästerskapen.
– Deltagarantalet i våra klasser brukar vara svårt att uppskatta. Nu var vi endast två, men att jag vann var starkt. Min motståndare hade betydligt mera erfarenhet från dessa sammanhang.
Guldet smakade bra, men det skulle ha varit roligt med fler motståndare.
– Med tanke på hur mycket tid och träning jag hade satsat innan tävlingen var det trist. Det är ändå ingenting man kan påverka.

Hängde med sonen

För sju år sedan kom Eva Hägg i kontakt med sporten, men då var tanken inte att inleda någon satsning.
– Min son höll på med aikido och ville prova på taekwondo. Orsaken till att också jag började var helt enkelt för att jag tänkte att han skulle ha lättare att fortsätta.
Med facit på hand blev det alltså betydligt mer taekwondo än vad som ursprungligen var tanken.
– Kampsporter och träning överlag har alltid varit viktigt för mig. Taekwondo är en mångsidig gren med någonting för alla, säger Hägg.
Hon berättar att det inte är något ovanligt att föräldrar börjar med taekwondo tack vare sina barn.
– Det blir ett ganska naturligt steg att ta. Man kommer kanske först med på någon träning och sedan kan det bli aktuellt med tävlingar.
Det var också den vägen hon tog.
– Man kan tävla i olika former inom taekwondo, till exempel rörelsemönster, självförsvar och specialtekniker. Det ordnas tävlingar både i Finland och utomlands, men det är klart att man får erfarenhet och hårdare motstånd i internationella tävlingar.
Själv var hon till exempel i Tjeckien innan EM-tävlingen.
– Det var en del i föreberedelserna och jag var inte ensam om att tänka så.
För tillfället är hon inne i en lugnare period. När nästa tävling blir är ännu öppet, men världsmästerskapen i augusti kan vara ett alternativ.
– Efter EM har jag tagit en paus för att ladda batterierna. Senast i juli måste man bestämma sig kring VM, men jag vet inte. Det är inte heller det enklaste att få allting att passa, så jag måste fundera kring en landslagsansökan.

Artighet och respekt

Att taekwondo är en bra konditionsform skriver nog de flesta under. Men det är inte allt sporten handlar om. Eva Hägg berättar att man fokuserar på annat också. Hon tävlar för Ekenäsföreningen ITF Taekwondo Raseborg och fungerar även som tränare
– Vi lägger stort fokus på saker som artighet och respekt. Det är en viktig del av sporten.
I praktiken innebär det att man ska behandla sina träningskompisar och tränare på ett bra sätt.
– Så klart är det här inte något vi glömmer bort så fort vill lämnar salen. Både hemma och på annat håll ska man visa respekt.
Vad gör man då på en taekwondoträning? Eva Hägg berättar att det varierar från gång till gång.
– I första hand beror det på tränaren. Vissa är kanske bättre på att lära ut sparkar, medan någon annan väljer att fokusera på självförsvar eller sparring.

Intresse finns

I Raseborg finns utöver ITF taekwondo Raseborg ytterligare en förening. Rasbudo är en ganska ny klubb, grundat av tidigare ITF taekwondo Raseborg-medlemmar. Men det betyder ändå inte att det skulle råda någon dålig stämning eller att man tar medlemmar av varandra.
– Visst har vi ett samarbete i form av landslagsträningar, läger och tävlingar, säger Eva Hägg.
Intresset för taekwondo är förstås inte det största, men det finns ändå ganska många aktiva.
– Förstås vill vi alltid ha fler juniorer och det här är någonting vi jobbar på. Det ordnas olika grundkurser och liknande.
Det största problemet är antagligen att sporten är okänd för de flesta. Man känner till namnet, men oftast stannar det där.
– Det är både en fördel och nackdel att det är ett så brett område. Å ena sidan finns det kanske någonting som passar, å andra sidan kan det vara svårt att välja, säger Eva Hägg.