Ingå får en muminlekpark nästa sommar, och motionstrapporna byggs med bidrag

Sparbanksstiftelsen i Ingå bidrar med 75 000 euro till en ny lekpark i Ingå och med 33 000 euro till motionstrapporna vid galleri Karaija. Bägge byggs redan nästa vår.

Nästa sommar kan barn i Ingå leka i en mumininspirerad lekpark.
VN
14.12.2020 14:00
På grönområdet vid biblioteket i centrum av Ingå byggs i vår en lekpark där landmärket är ett sju meter högt muminhus i tre våningar. Det finns bara en motsvarande lekpark i Finland, och den ligger i Kotka.
Lekparken är ett unikt samarbete mellan kommunen och Sparbanksstiftelsen i Ingå som vanligtvis beviljar bidrag till ideella föreningar.
– Vi har tidigare undvikit att delta i skatteuppbärande, till exempel kommunens eller församlingens, verksamhet. Men kommunerna har det inte så gott. Det finns mycket som inte går att förverkliga utan stöd utifrån, säger Monica Baarman-Henriksson som är ombudsman för Sparbanksstiftelsen i Ingå.
– Det har varit ett exceptionellt år. Vi har för första gången fått mindre avkastning än vad vi delar ut. Men vi förutsåg detta redan i mars och budgeterade för normal utdelning med motiveringen att vi under många år försökt och lyckats gardera oss för sämre tider.
75 000 euro viks för den nya lekparken, medan de nya motionstrapporna som planerats i byn får 33 000 euro.

Julklapp till alla Ingåbor

Tiden var mogen för detta. För ett par år sedan bad man de förtroendevalda i Sparbanksstiftelsens högsta organ, delegationen, att komma med idéer och önskemål om vad stiftelsen kunde bidra med.
- Då kom det önskemål om pigga upp miljön mitt i byn, att sätta Ingå på kartan och att inspirera till motion och rörelse. Detta är förenligt både med lekparken och med motionstrappan, säger Baarman-Henriksson.
- Samarbete är glädjande just nu i annars dystra tider. Man kan se det som en julklapp till Ingåborna; en inspirerande plats mitt i centrum som också lockar nya besökare till Ingå. Vi är glada att ge bidrag till någonting som blir bestående, säger hon.

Helt avgörande för trapporna

Sparbanksstiftelsens beslut att bidra till byggandet av motionstrappan uppför Prästgårdsberget ger föreningen Pro Ingå en utmärkt ekonomisk grundplåt och är direkt avgörande för att man kan sikta på byggstart redan nästa vår i april-maj.
Trappan är planerad och inritad i terrängen med start nära Galleri Karajia och alla behövliga tillstånd finns. Intresset har varit stort för en motionstrappa riktad till alla åldersgrupper och för att uppliva Ingå centrum och möjliggöra tillgång till terrängen uppe på Prästgårdsberget.
– Då en del av finansieringen ännu fattas hoppas vi innerligt att vi i och med detta stöd stampar i gång en våg av intresse bland företagen i Ingå att också vara med för att få motionstrappan byggd i allas vårt Glada Ingå, säger Pro Ingås vice ordförande Jochim Donner.
Donner lovar att alla samarbetspartners kommer att få synlighet på många sätt. Inte minst på en tavla där trappan börjar och på trappsteg samt på de två vågräta terrasserna.
I år delar Sparbanksstiftelsen ut totalt 305 160 euro. Närmare 40 olika föreningar med koppling till Ingå får stöd.