Tjugofem jobb hotade på Stevedoring

Om cirka två veckor träder långvariga permitteringar vid Oy Hangö Stevedoring Ab i kraft. I värsta fall kan de leda till uppsägning.

Hotade jobb. Förlorad trafik gör att Hangö Stevedoring förhandlar och permitterar.

Den 25 september träder permitteringen av 25 stuvare vid hamnoperatören Hangö Stevedoring i kraft. Permitteringarna är ett resultat av vårens samarbetsförhandlingar som avslutades som resultatlösa. Permitteringarna gäller stuvarna och är i kraft tillsvidare till slutet av 2018. I praktiken betyder det att de permitterade kan sägas upp efter det.

– Om vi inte får ersättande trafik till den vi förlorat finns det inte jobb, säger bolagets vd Esa Torstensson.

I våras flyttade rederiet Finnlines över en del jobb till konkurrenten Stevena, som är den andra hamnoperatören i Hangö hamn. Tidigare lade rederiet SOL ner sin linje från Hangö.

Nya förhandlingar för arbetsledarna

Förutom stuvarna har också arbetsledarna varit permitterade, en till två åt gången utom vid semestrar. För tillfället pågår nya samarbetsförhandlingar inför nästa år.

– Permitteringarna har varit i kraft sedan i våras, och berört alla utom huvudförtroendemannen och arbetarskyddsbefullmäktigade säger arbetsledarnas huvudförtroendeman Perttti Ruuska.

Västra Nyland har inte lyckats nå stuvarnas huvudförtroendeman Dennis Finnberg i skrivande stund för en kommentar.

ANDRA LÄSER