Hundratals oskötta Hangögravar riskerar att tas bort – i så fall försvinner även viktig kulturhistoria

Klagomål om ett ovårdat helhetsintryck är det som gjort att cirka sexhundra gravar fått en lapp om åtgärdsuppmaning. Många av de märkta gravarna är gamla, stora gravar som utgör viktig lokalhistoria. Hur kan man återanvända gravar utan att historia går förlorad?

Birgitta Ekström-Söderlund skulle hoppas på en lösning där man både kan återanvända gravar och skydda vissa kulturhistoriska gravar.
11.12.2021 09:57 UPPDATERAD 11.12.2021 10:18
Lapp efter lapp med en uppmaning om att ställa i ordning graven fångar ögat då man går på Nya begravningsplatsen i Hangö. Uppmaningen finns på många av de äldre gravarna på vänster sida om mittgången från porten sett. Dryga sexhundra lappar har i skrivande stund satts ut. Det gäller gravar som ingen längre ser till och som är i akut behov av skötsel. Enligt texten på lappen ska den märkta graven iordningställas inom ett år, i annat fall återgår gravplatsen till församlingen och kan återanvändas.
En som reagerat på de många lapparna är Birgitta Ekström-Söderlund, numera pensionerad museichef vid Hangö stad. Hon säger sig ha förståelse för att det kan finnas ett behov av att återanvända platser som ingen anhörig längre besöker.
– Men samtidigt omfattar kyrkogården väldigt mycket kulturhistoria. Bland de gravar som nu märkts ut finns många stora, fina gravmonument. Man kan från dem se olika skeden i historien, säger hon.

ANDRA LÄSER