Självrisk för läkemedel har både goda och dåliga sidor

Regeringen kräver att Folkpensionsanstalten (FPA) ska spara. Därför har FPA infört en 50 euros självrisk för receptbelagda läkemedel som trädde i kraft vid årsskiftet. Mottagandet har varit bra, berättar apotekare Monica Strandvall.

Snart tre månader. Sedan slutet av oktober har Ekenäs första apotek haft Risto Suominen vid rodret. Han ser svagheter i den nya FPA-självrisken för läkemedel.
Vid årsskiftet trädde FPA:s nya regler för läkemedelsersättning i kraft. Nu subventionerar FPA inköp av läkemedel först när den sammanlagda summan överstiger 50 euro per kalenderår. De nya reglerna gäller inte barn och unga.
– Orsaken till att vi infört en självrisk på 50 euro har sin bakgrund i regeringsprogrammet. Både den nuvarande och den förra regeringen har velat skära i läkemedelsersättningen, säger Annika Kalliokoski, expertläkare på FPA.
FPA uppskattar att cirka 800 000 finländare köper läkemedel för under 50 euro om året, och att det för dem blir en några tior dyrare medicinräkning per år från och med nu. För de som använder mycket läkemedel blir räkningen under 15 euro dyrare, har byrån räknat ut.
Från social- och hälsovårdsministeriets sida berättade arbetslöshets- och sjukförsäkringsdirektören Liisa Siika-aho för Helsingin Sanomat för en vecka sedan att prisökningen är riktad mot dem som inte använder mycket läkemedel. På så sätt ska regeringens önskade sparåtgärder förverkligas.

Förvånade men förstående kunder

Hos apotekskunder har den nya självrisken tagits emot på olika sätt.
– Det känns lite konstigt, som om politikerna vill spara på människors hälsa. Kanske de som behöver mycket medicin i slutändan inte förlorar så mycket men nog märks det i plånboken, säger John Lemström utanför ett apotek i Ekenäs.
Det är inte ofta han får recept på läkemedel men han känner personer som får det.
– Själv kommer jag knappast att märka av det så mycket men nog har jag bekanta som förlorar på det här.
De flesta apoteksbesökarna tar det hela med en stor nypa förståelse. Helena Lindholm säger att hon nog köper receptbelagda läkemedel för över 50 euro i året, men tänker inte skapa rabalder på grund av självrisken.
– Visst blir det en extra kostnad, men inte tänker jag klaga. Nog har vi det ganska bra här trots allt, jämfört med andra håll i världen där man betalar sig sjuk på medicin och sjukvård.

Smärtfri övergång

På Ingå apotek berättar apotekare Monica Strandvall att kunderna har välkomnat självrisken med relativt öppna armar.
– För det mesta har den tagits emot väl. De flesta är av den åsikten att man nog kan betala så mycket som 50 euro för att hjälpa samhället i dagens ekonomiska läge. Någon enstaka har klagat men alla förstår att det inte är oss de ska klaga på, politikerna bestämmer och det kan vi inte göra någonting åt, säger Strandvall.
– Många har varit beredda på självrisken, då det informerats via nyheter och i broschyrer med mera, så det har nog gått smärtfritt.
Införandet av självrisken har även rent praktiskt gått smärtfritt, enligt Strandvall.
– Det är alltid strul i början och det var något problem med FPA:s datasystem runt trettondagen, men nu fungerar allt som det ska. För oss har det inte varit något problem att ta i bruk det nya systemet.

FPA:s ersättningar för läkemedel

Nya bestämmelser från och med januari.
Initialsjälvrisk på 50 euro per år. Gäller inte barn och unga.
Om summan överstiger självrisken ersätter FPA 40 % av kostnaden. De som är berättigade lägre specialersättning får 65 % subventionerat, medan högre specialersättning betyder att FPA betalar fulla kostnaden men att du själv betalar 4,50 € per läkemedel.
Om totalsumman under kalenderåret överstiger 610,37 euro ersätter FPA allt efter det, men du betalar 2,50 euro per läkemedel.
Kunden behöver inte själv hålla koll på den sammanlagda läkemedelsräkningen, FPA:s system gör det automatiskt.
ANDRA LÄSER