Fiskars prisas som hållbar resedestination

Fiskars Village har som första resedestination i Finland vunnit första pris i stiftelsen Green Destinations tävling för hållbara resedestinationer.

– För oss är det livsviktigt att turismen utvecklas i samarbete med ortsbor och lokala aktörer, säger Kari Selkälä på Fiskars.
I samband med resebranschens digitala evenemang ITB Berlin presenterade stiftelsen Green Destinations sex finalister i en tävling för hållbara resedestinationer. På evenemanget presenterades Fiskars Village i Raseborg som en av topp tre av totalt sex finalister. De två övriga var Azorerna i Portugal och Yilan-kusten i Taiwan.
Fiskars Village kom på första plats tack vare de utvecklingssteg som destinationen har gjort. Fiskars har gått från ett gammalt järnbruk utan aktiv produktion till en blomstrande resedestination, där en stark gemenskap och bevarandet av kulturhistorien går hand i hand med utvecklingen av turismen.
– Vi vill tillägna vinsten i tävlingens Communities & Culture-kategori till alla företagare, lokala och regionala aktörer samt brukets invånare. Andelslagets hantverkare, formgivare och konstnärer i Fiskars Onoma och den aktiva byaföreningen har haft en central roll i utvecklingen av Fiskars Village. Vi är speciellt tacksamma för vinsten i denna kategori, eftersom Fiskars-bolaget alltid varit så starkt kopplat till samhället här. En av Fiskars Groups hållbarhetsåtaganden är att skapa en positiv påverkan på människors och samhällens livskvalitet, säger Fiskars Villages fastighetsdirektör Kari Selkälä.

Fjärde internationella bemärkelsen

Fiskars Village har deltagit i Green Destinations utvecklingsprogram sedan 2018. Fiskars Village valdes in på Green Destinations Top 100-lista och belönades 2020 med tredje plats i Green Destinations kategori Best of Europe. År 2018 belönades Fiskars Village även som bästa stigande resedestination i Finland i en tävling arrangerad av Europeiska kommissionen. Vinsten i Communities & Culture tävlingen är därmed den fjärde internationella bemärkelsen som destinationen fått de senaste åren.
– För oss är det livsviktigt att turismen utvecklas i samarbete med ortsbor och lokala aktörer. Vår skyldighet och vårt hedersuppdrag är att bevara Fiskars-bolagets och dess födelseorts historia och arv, samt utveckla området hållbart. Vi satsar på hållbara upplevelser året om. Vi är på rätt väg och kommer att fortsätta på den vägen, säger Kari Selkälä.
Bolaget Fiskars grundades år 1649 i Fiskars, numera känt som ett centrum för finländsk konst och design med över 200 000 besökare årligen. I Fiskars bor närmare 600 personer, varav en stor del jobbar inom den kreativa branschen som formgivare, hantverkare och konstnärer.
Fiskars Village med dess över 110 byggnader och över 10 000 hektar hållbart skötta skogar utgör en del av Fiskars-koncernens fastighetsenhet.