Regnet skrämmer många – inte alla

Folkhälsan har ordnat sommarsimskolor för barn i över 80 års tid. I ett sjörikt land som Finland är simning en grundkunskap alla borde ha, säger Anna Kullberg, simombud för Folkhälsan i Svartå.

Tillsammans. Simskolan i Bastsjö leds i år av Janina Forsman och Heidi Toivakka.

Grundkunskap inom simning är livsvikt dels för att klara sig om man själv hamnar i fara, dels för att kunna rädda andra i nöd.

Det säger simombud Anna Kullberg.

Hon har planerat årets simskolor i Svartå och Backgränd.

– Intresset för simskolorna har minskat genom åren, kanske på grund av vädret. Det skulle ändå vara oerhört viktigt att alla lär sig simma redan som barn.

Simläraren Heidi Toivakka håller med.

– Det sägs att barn i åldern 5 till 7 år lättast lär sig simma men det är ändå väldigt individuellt. Jag skulle säga att fyra år är en lämplig ålder för ett barn att börja i simskola.

Vintersimskola populärt

Simskolor ordnas runtom i Svenskfinland året om.

– Vi försökte få plats på en simskola i simhallen i vintras men den var helt full, säger Jonas Lundén.

Hans barn Leo och Mea, deltar nu därför i stället i Folkhälsans sommarsimskola.

– En rätt stor del av sommarsemestern hinner gå åt under dessa två veckor men jobbigt kan jag ändå inte påstå att det varit. Simskolan hör ju till.

Lekar på land lockar

Janina Forsman och Heidi Toivakka fungerar i år tillsammans som simlärare på Folkhälsans simskolor i Backgränd och Svartå.

I början av juli startades en två veckors skola i Bastsjö i Backgränd och efter den kör de i gång en lika lång i Svartåbruk.

Forsman, som har fungerat som simlärare i fyra år, anser att de senaste årens regniga somrar påverkat hur ivriga barnen är att bege sig ut i vattnet.

– Om vattnet är under 15 grader leker vi enbart på land. Och man märker att det kalla, regniga vädret gjort barnen märkbart mer ivriga på att leka på land, säger Forsman.

Kullberg poängterar också att barnen får ut mer av simskolan om vädret tillåter vistelse i vattnet.

Omtyckt simskola

Föräldrarna Sofie Lindqvist och Lucas Mondino har valt att låta sin fyraåriga dotter Isabelle delta i årets simskola i Bastsjö.

– Vi har själva båda gått i simskola och rör oss också nu mycket ute till havs så vi tänkte att det kunde vara lönsamt att Isabelle börjar simskolan redan nu, säger Lindqvist.

Mondino berättar att han är född och uppvuxen i Argentina och att simskolan är märkbart intensivare där.

– Jag gick själv i simskola åtta år i rad. Simskolan i Argentina fungerar mer som ett läger. Här är det en timme per dag medan vi höll på hela dagen. Men simskolan här är jättebra.

Regnet skrämmer inte alla

Adrian Henriksson och Max Himmelroos deltar tillsammans med Isabelle och ett tiotal andra barn, i årets simskola i Bastsjö.

– Jag var kanske lite nervös innan men det är bara jätteroligt. Det bästa är alla roliga lekar på land, säger Himmelroos.

Henriksson håller med om att det är alla de roliga lekarna som gör att han trivs så bra i simskolan.

Däremot håller han inte med om att regn och rusk skulle göra honom mindre ivrig att simma och leka i vattnet.

– Det gör inget fast det regnar. Man blir ju ändå våt då man simmar så vad är det då för skillnad? Det är bina och flugorna som stör men vatten som vatten tycker jag, säger Henriksson.

Sommarsimskolor

Har ordnats av Folkhälsan i över 80 år.

Är till för att lära barn simma och vistas vid vatten.

Pågår i två veckor under sommaren.

Består av lekar i vattnet och på land samt olika nivåprov på hur väl barnen lärt sig simma.

Efter ett lyckat prov tilldelas deltagaren ett märke som berättar hur skicklig simmare man är.

Priset varierar orter emellan men ligger omkring 30–40 euro/barn.

ANDRA LÄSER