Tysk tv-publik tog del av svensk vardag i Finland - delar av dokumentären filmades i Västnyland

5,3 Prozent – Die Finnlandschweden, heter en färsk tysk dokumentär om finlandssvenskarna. Skolfrågor, teaterns betydelse, kulturpolitik, historia och språket i vardagslivet behandlas i filmen – som avrundas med en kräftskiva.

Producenten och kameramannen Reiner Nagel och regissören Britta Wulf ställer in kameran då Sture Lindholm ska intervjuas vid Raseborgs slott.
15.01.2023 06:05
Det går att leva ett gott liv på svenska i Finland, även om det också kan finnas praktiska problem i vardagen. Det är huvudbudskapet i en dokumentär som visats av det tyska offentliga radio- och tv-bolaget Rundfunk Berlin-Brandenburg, RBB, och som också kan ses på bolagets webbplats.
Filmen är gjord i en tysk och en sorbisk version. Sorbiska är ett minoritetsspråk i de östra delarna av Tyskland. Båda versionerna har visats i tv, den tyska strax innan årsskiftet.
Det handlar om den dokumentär som VN skrev om i september, då ett tyskt trepersonersteam besökte Västnyland och sydkusten för att under en veckas tid intervjua och filma. Resultatet blev en 44 minuter lång produktion som belyser den svenska vardagen i Finland ur många olika synvinklar.

ANDRA LÄSER