Kockarnas bästa äggrecept

Några kockar i regionen delar med sig av sina äggrecept.

Kenneth Löfberg, kock på Nordcenter

Kallrökt laxbakelse fylld med ägg och färskost, 4-8 pers.
4-8 ägg
Fyllning:
naturell laktosfri färskost
finhackad blodapelsin
dill
riven eller inlagd skivad ingefära
kallrökt lax och/eller gravad fisk
(sikrom, rödlök)
Gör så här:
Koka äggen ca 8 minuter. Dela det, ta bort äggulan. Torka äggulan i frysen. Rör ihop fyllningen och fyll hålet som äggulan varit i, ta lite mera än gulans storlek. Linda den kallrökta laxen och/eller den gravade fisken runt ägget till en bakelse. Extra fyllning kan användas till att toppa bakelsen med. Gör en crumble på lite sikrom, rödlök och den torkade äggulan som krossas. Det går också bra med bara äggulan. Strö över bakelsen. Servera med kokt potatis.

Mikael Kokkonen, Slow Foods nya verksamhetsledare

Baconlindade ägg
Så många ägg du tänker äta
bacon
gräslök
god ost
muffinsplåt eller dylik
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader. Skär baconet i lämpliga längder och klä muffinsformen med bacon riktigt tätt. Kläck i ett ägg, äggulan ska vara hel. Riv över ost, strö över finhackad gräslök. Salta och peppra. Sätt in i ugnen ca 10 minuter tills ägget stelnat och fått färg, äggulan får gärna vara lite lös. Låt svalna lite, ta ut ur formen.

Hasse Lundström på Restaurang GH i Ekenäs

Gravad äggula
6 äggulor
ca 100 g strösocker
ca 100 g salt
Gör så här:
Blanda socker och salt, strö ut på en tallrik. Separera gulan från vitan och sätt gulorna på salt-sockerblandningen. Gulorna ska täckas in helt med blandningen och därefter stå kallt i minst 6 timmar, max 24 timmar. Gravad äggula passar till till exempel rökt fisk eller som riven på sallader.
65 graders ägg
Värma vatten till 65 grader (gärna med sous vide) i kastrull. Lägger i hela ägg, låt dem ligga kvar i 45 minuter. Skölj snabbt i kallt vatten (äggen blir lättare att hantera). Knäck äggen över valfri maträtt till exempel rom, smetana och rödlök eller rökt lax.

ANDRA LÄSER