Norrman bjuder på varm och nordiskt klingande julkonsert

Skådespelaren och artisten Erik-André Hvidsten är bekant för den västnyländska publiken sedan tidigare, bland annat i julmusikens tecken. Nu är han ute på turné genom Svenskfinland och sjunger in julen i Borgå domkyrka.

NORDISK JUL. Erik-André Hvidsten ger konserten En nordisk jul också i Ekenäs.

– Jag kan knappt vänta med att sjunga mina största julfavoriter för den finlandssvenska publiken igen, säger Erik-André Hvidsten.

Han turnerar i Svenskfinland med konserten En nordisk jul, som är ett led i lanseringen av Hvidstens nordiska julskiva med samma namn. Skivan släpptes i för en dryg vecka sedan och på den finns låtar som Julvisa av Topelius, Jul, jul strålande jul, Viskar en bön, Nordnorsk julesalme och O helga natt. En helt nyskriven låt av finns också med, Barndommens jul, som handlar om att önska sig tillbaka till barndomens jul, där allt var magiskt, varmt och glittrande.

Nyskrivet och nostalgiskt

Den kanske största överraskningen är att Sveriges mesta folkmusiker, nyckelharpisten Åsa Jinder har skrivit ny, svensk text till ett av världshistoriens vackraste instrumentalstycken. Låt kärleken bli allt är skriven till Ennio Morricones Gabriel's oboe och finns med på albumet.

Publiken bjuds på en julkonsert fylld med nostalgi, kända sånger och nya sånger. Det blir stort, mäktigt och rörande vackert, det blir finlandssvenska, norska, svenska jullåtar varvat med Erik-André Hvidstens härliga humor.

– Jag älskar att vara på turné i Finland. Publiken är otroligt lyhörd och den norska humorn blandad med den finlandssvenska melankolin möter varandra så härligt, säger artisten i ett pressmeddelande.

Erik-André Hvidsten är en sann nordist. Han är född och uppvuxen i Norge, men har bott och arbetat runtom i Norden. I Svenskfinland är han känd bland annat via Årets stora julkonsert-turnéerna, men också via roller på Svenska Teatern, Åbo Svenska Teater och Wasa Teater, samt via oratoriet Skymning Gryning som han skrev tillsammans med Thomas Lundin.

I Ekenäs kyrka backas han upp av Thomas Enroth på piano, Erik Drougge på violin och Emma Strömbäck på cello.

Ekenäs kyrka, lördagen den 7 december klockan 18.

ANDRA LÄSER