Byråkrati hotar internationellt kulturutbyte

Börje Mattsson är eldsjälen bakom festivalen Faces. Bild: Elsa Kemppainen

Det är en omöjlig ekvation: Ambassaden vill träffa er innan ni beviljas visum, men första lediga tiden är om två veckor då ni inte längre behöver åka. Så lät det krassa meddelandet till en grupp från Sierra Leone som planerar att besöka festivalen Faces.

Börje Mattsson har jobbar febrilt under de senaste dagarna. Telefonlinjen har gått varm såväl till Sierra Leone som till inrikesministeriet. En grupp politiker och konstnärer från Sierra Leone besöker Finland under festivalen Faces – om de inte stoppas av byråkrati.

– Jag hoppas att Finlands byråkrati kan vara så pass tillmötesgående att det ordnar sig, säger Börje Mattsson, som trots allt är övertygad om att det gömmer sig en människa bakom varje tjänsteman.

Det här är utgångspunkten: festivalen är med och stöder kampanjen Bloodless diamonds som ska förnya landets image. Projektet ska öka turismen och det internationella samarbetet i landet som återhämtar sig från ett långt och blodigt inbördeskrig. En grupp på 27 beslutsfattare och kulturpersonligheter har bokat sina Finlandsresor.

Men nu är alltså besöket hotat på grund av myndigheternas formaliteter. Ambassaden i Nigeria kräver att få träffa resenärerna före resan och hävdar dessutom att ansökningarna är sena. Enligt Börje Mattsson kan förseningen delvis bero på ett elavbrott som satte stopp på ambassadens it-system.

Ambassaden får besök

Att den som ansöker om visum ombeds visa upp sig är inte ovanligt, men i det här fallet finns ingen på plats att ta emot besökarna förrän i mitten av augusti. Och då är festivalen förbi. Nu har ambassaden ändå gått med på att träffa en del av gruppen – enligt Börje Mattsson måste man vara beredd på att resenärerna inte blir så många som väntat.

– En grupp på nitton personer har satt sig på flyget till Nigeria där ambassaden ligger. Jag tror inte de förväntat sig besök av så många människor.

Det är inte billigt att flyga till Nigeria, och projektet hotar att bli en stor belastning för många privatpersoners ekonomi. Börje Mattsson har febrilt försökt skjuta upp att betala hotellbokningar och biljettreservationer tills det klarnar vem som får åka. Sina flyg har alla redan betalat själva.

– Det är mycket för en enskild människa, säger Mattsson.

Stor satsning

Stämningen bland gruppen Bloodless diamonds har gått från eufori till desperation och är igen hoppfull. Alla hoppas på att få åka, men de förstår också att gruppen kanske minskar i storlek, säger Börje Matsson.

– Det här är en stor satsning av dem på alla tänkbara sätt.

Gruppen uppträder på festivalen, och om den stannar hemma uppstår ett hål i schemat. Om allt går väl besöker gruppen också bland annat Billnäs skola. I planerna är också att grunda ett gemensamt, tvärkulturellt kulturcentrum i Freetown i Sierra Leone och att ordna en Faces-festival i staden.

Den internationella festivalen Faces ordnas i Fiskars 4–6.8. Festivalen ordnas nu för tjugonde gången och bjuder som alltid på dans, teater, musik, hantverk, mat och barnprogram.

Mer läsning