Byggnader i Karis och Billnäs öppnar sina dörrar igen

Tvådagars. I år har hugade två dagar på sig att besöka hus som deltar i evenemanget Karis – Suomen Paris. Bild: VN-arkiv/Sofia Westerholm

På lördag och söndag är det dags igen för evenemanget Karis – Suomen Paris. I år har man exempelvis möjlighet att se gamla filmer och delar av Billnäs bruk som har varit stängda.

Evenemanget som gör det möjligt för deltagarna att ta en titt in i både privata och offentliga byggnader i Karis och Billnäs ordnades första gången i fjol. Karis – Suomen Paris blev en succé och i år är grundkonceptet samma, men i stället för att pågå en dag så har arrangörerna bestämt sig för att göra det till ett två dagars evenemang.

– Överlag fick vi bara positiv feedback i fjol, men vi hörde att det blev lite för mycket att hinna med på bara en dag. Därför beslöt vi oss att dela upp det på två dagar så att man har en möjlighet att hinna se allt man vill, säger Mathias Lundström som är en av arrangörerna.

Uppskattningsvis kommer ungefär 50 objekt att öppna sina dörrar under evenemanget. På lördag är det Karis som gäller och på söndag står Billnäs i tur.

Nytt för i år

Lundström säger att ett av årets dragplåster är de gamla filmerna som visas på Bio Pallas i Karis. Själva Pallas byggnaden passar även bra in i evenemanget eftersom det är ett funkishus. Lundström påpekar att Karis är lite av en funkisoas.

– Vi har lyckats komma över lokala arkivfilmer från svunna tider som vi digitaliserat och de kommer att visas på Pallas på lördag. Biografbyggnaden i sig själv är ju också intressant, säger han.

På söndag har de som besöker Billnäs möjlighet att se delar av bruksområdet som inte har varit öppna för allmänheten. Under veckoslutet kommer det också exempelvis att finnas kaféer i vissa av objekten som deltar, en auktion i Billnäs och även olika loppmarknader. Lundström hoppas på att Karis – Suomen Paris får lokalbefolkningen i rörelse.

– Ofta blir det så att när man bor någonstans så tar man det som finns där förgivet. Jag hoppas att det här evenemanget gör att människor stannar upp och verkligen uppskattar alla de fina byggnaderna i deras omgivning, säger han.

Mer läsning