Yngling hotade med kniv för att få öl i Hangö

Rån. Den 17-åriga gärningsmannen kom undan genom att hota personalen med kniv. Bild: HT Arkiv/Agneta Sjöblom

På måndag kväll gick larmet om ett butiksrån i Hangö. Den 17-åriga gärningsmannen kom undan genom att hota personalen med kniv. En stund senare rånade han en butik till, igen genom att vifta med kniven. Polisen utreder fallen som grovt rån.

Det var strax före klockan åtta måndagen 20.1 som nödcentralen fick larm om ett butiksrån i Hangö. Gärningsmannen hade passerat kassan med en 24 pack öl utan att betala och gått ut på parkeringen.

När personalen följde efter honom ut och försökte hindra honom, hotade han dem med kniv. På det sättet kom han undan.

Fortsatte sin färd

När polisen kom på plats kom ett nytt larm från en annan butik i närheten. Signalementet på rånaren överensstämde med den underåriga rånaren från den första butiken. Mannen hade igen plockat på sig varor och försökt gå ut, utan att betala.

När butiksbiträdet uppmanade honom att betala, tog ynglingen tag i försäljarens krage.

Under knivhot uppmanade rånaren butiksbiträdet att ge pengar från kassan, vilket han fick. Efter det lyckades han igen smita. Raseborgspolisen uppger att 17-åringens identitet hela tiden varit känd för dem, men att de inte lyckades hitta honom förrän följande dag. Polisen grep mannen på tisdag vid 11-tiden i en bostad.

Eftersom gärningsmannen använt sig av eggvapen så utreds gärningarna som grovt rån. Strängaste straffet är fängelse i tio år. Mannen är ännu underårig, men fyller snart 18 år och blir då myndig. Ersättningsskyldig är man även då man inte är myndig.

– I och med att han bar eggvapen kommer han troligen nog att få ett märkbart straff, säger kriminalkommissarie Mats Sjöholm.

Sjöholm vill av säkerhetsskäl inte uppge vilka butiker det handlar om.

Vad göra i en dylik situation? Hur farliga är sådana här situationer för allmänheten, och vad skall man göra om blir vittne till att någon hotas med kniv?

– Det gäller att bedöma situationen och viktigast är att kalla på rätt hjälp. Om det föreligger fara mot liv är det säkrast att vänta på hjälp, säger Sjöholm.

Hur är situationen i Hangö för tillfället, är det skäl att vara rädd?

– Överlag skulle jag inte säga att det är farligare i Hangö än i någon annan av våra västnyländska kommuner. Brotten går i vågor och beror i allmänhet på aktiviteten hos ett fåtal personer, säger Sjöholm.

Mer läsning