Bundsförvanter

Konstigt nog verkar de vitryska dödsstraffen och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna vara som bortblåsta då EU nu har skiftat fokus.

Att välja rätt sällskap är inte alltid lätt. Det fick USA:s president Donald Trump erfara förra veckan då han tog emot den turkiske despoten Tayyip Erdogan i Washington D.C. i samband med ett statsbesök. President Erdogans säkerhetsvakter gick bärsärkagång utanför den turkiska ambassaden och misshandlade fredliga demonstranter för allt vad tygen höll. Kort efter att tv-bilderna på blodiga och sönderslagna demonstranter hade kablats ut, bedyrade Trump att Erdogans regim är en värdefull bundsförvant i kampen mot terrorismen.

Man kunde fråga sig vilken terrorism som Trump åsyftade. Erdogans regim har nämligen prickats för tortyr och summariska häktningar av journalister och oppositionella politiker. Därtill har hundratals oberoende turkiska massmedier och frivilligorganisationer lagts ned och tiotusentals tjänstemän fått sparken som ett led i Erdogans finjustering av den diktatoriska maktapparaten. En vecka före Erdoğans statsbesök meddelade USA att man tänker förse kurdiska organisationen Yekîneyên Parastina Gel (YPG) med vapen i kampen mot terrororganisationen IS i Syrien. Enligt Turkiet är YPG en terrororganisation som ska utplånas. Allt lutar mot att Turkiet och USA måste fila på definitionerna av terrorism innan förbrödringen mellan bägge länder kan avancera.

I Vitryssland genomlever diktatorn Aleksandr Lukasjenko nya sötebrödsdagar. Efter Rysslands annektering av Krimhalvön och alla påföljande sanktioner mot Ryssland har Lukasjenko hux flux blivit rumsren. Det behövs nya östeuropeiska bundsförvanter i det kalla krig som är på gång. Då går det bra att damma av en bortglömd diktator och ta in honom i värmen igen. Den 28 februari i år fick vi höra att sanktionerna mot Vitryssland har avvecklats som tack för att Lukasjenko har frigett politiska fångar och gått med på en del halvdana reformer.

Konstigt nog verkar de vitryska dödsstraffen och kränkningarna av de mänskliga rättigheterna vara som bortblåsta då EU nu har skiftat fokus. Senast i mars häktade den vitryska regimen över 60 fredliga demonstranter och människorättsaktivister. Den senaste avrättningen skedde i början av maj. Av EU:s sajt att döma rullar miljonerna trots det ostört från Bryssel till Minsk. Många behjärtansvärda ändamål får understöd. Pengarna går till att utveckla den vitryska turismen, hälsovården, miljövården och utbildningen.

I Ukraina har demokratin kommit på avvägar efter att landets president Petro Porosjenko har utfärdat ett dekret som förbjuder bruket av den ryska sökmotorn Yandex, de ryska sociala medierna VKontakte och Odnoklassnikij och mejlprogrammet mail.ru. Dekretet förpliktar alla nätoperatörer i Ukraina att blockera de nämnda sajterna och nätverken. Inget vidare utgångsläge för EU som stolt förkunnar att partnerskapet med Ukraina bygger på gemensamma värderingar och den ömsesidiga respekten för demokratiska principer, rättssäkerhet, god förvaltning, mänskliga rättigheter och grundläggande friheter.

Mikael Sjövall entreprenör och publicist.

Mer läsning