Brunchflugan har landat i Västnyland

Lyxigt. Siri Jürgenson och Carol Meling väljer brunch då de vill njuta extra mycket. Bild: Sofia Westerholm

För sent för frukost, för tidigt för lunch. Då har många funnit det ypperliga alternativet, nämligen brunch. I samband med att intresset för bruncher vuxit, har allt fler restauranger runtom i Västnyland öppnat upp för konceptet.

Ordet brunch kommer från den engelska kombinationen av breakfast och lunch. Även själva konceptet är något vi kan tacka engelsmännen för.

Redan i slutet av 1800-talet dukades det där under sena förmiddagar upp en dundermåltid, som ersatte såväl frukost som lunch. Bruncherna spred sig vidare mot USA och har nu, bättre sent än aldrig, även börjat hitta till Västnyland.

– Jag ville egentligen bara testa något nytt och valde att prova med brunch. Det blev genast en succé, säger Emma Madsén på Ingalills i Karis.

Á la carte framför buffé

Bruncher serveras vanligen om helgerna, då folk gärna först sover ut och sedan vill komma undan att själva behöva förbereda frukosten.

För Siri Jürgenson och Carol Meling är brunch något man går på då man vill njuta extra mycket.

– Under utlandsresor har vi provat på brunch men aldrig förut hemma. I fredags kom vi på idén att lyxa till söndagsförmiddagen lite extra denna vecka, säger Jürgenson.

De har valt att äta sin brunch på Köttkontrollen i Karis. Där serveras brunchen som en á la carte-portion till bordet.

– Jag själv föredrar det framför buffé. På så vis får man sitta vid sitt bord och bara njuta i stället för att trängas runt buffébordet, säger Meling.

Varm mat går alltid hem

Typiska brunchrätter är våfflor, omeletter, croissanter, olika frukter och sallader.

På Ingalills serveras brunchen som en buffé. Där ser man att även om frukter, smoothies och yoghurt lockar många, är det den varma maten som går bäst åt.

– Jag hittar inspiration på nätet och lägger till vad folk önskar men det ska finnas något för alla. Det är så roligt att förbereda bruncherna då man kan variera dem så mycket, säger Madsén.

Hon säger att ett uppskattat inslag visat sig vara att apelsinjuicen serveras i champagneglas.

– Då folk går på brunch vill de gärna ha det riktigt lyxigt har jag märkt.

Även på Köttkontrollen har man noterat att de flesta gästerna vill ha ett stadigt mål varm mat.

Där inleds brunchen med ett fruktfat och varsin smoothie men sedan är det upp till en själv att välja vilken portion varm mat man vill ha.

– Vi har alltid en omelett, en toast och en stek på menyn. Det varierar en hel del vad folk beställer men omeletten går alltid hem, säger restaurangens kock Ted Turtiainen.

Från engångsföreteelse till vana

Den typiska brunchgästen finns, enligt restaurangpersonalen, inte.

– Ofta vet äldre kanske inte vad brunch är men så ser de skylten och kommer modigt in för att prova, säger Madsén.

– Det är nog väldigt blandat vem som kommer på brunch. Gästerna brukar vara allt från små barn till äldre personer, säger Turtiainen.

Brunchgästerna Meling och Jürgenson är glada att de provade på konceptet.

– Jag är nog lite rädd att vi gillade detta så mycket att det kommer bli till en vana, konstaterar Meling.

Mer läsning