Bronsjubel i Karis när BK krossade GrIFK

För andra året i rad stannade en FM-ligamedalj i Karis. I fjol blev det silver för BK-46, nu blev det brons.

Efter den fina bortamatchen i onsdags – där BK slog Grankulla IFK med sju mål – befann sig laget i en bekväm sits på fredagskvällen. BK rivstartade matchen och anfört av Andres Rönnberg och Oscar Kihlstedt stack hemmalaget snabbt i väg till 5–2. I den tolfte minuten hade GrIFK kommit aningen närmare, BK ledde endast med 6–4. Det orsakade ändå inte någon dramatik.

BK gjorde mål när det behövdes och Bogdan Klepa räddade när tillfälle gavs.

– Vi ledde med sju mål inför dagens match men vi talade om att ingenting var avgjort. Därför kom vi ut starkt och slutligen avgjorde vi matchen snabbt, säger Rönnberg.

Den starka öppningen ledde till att bronsmedaljen mer eller mindre säkrades innan paus. GrIFK hade svårt att hänga med, men förstås gjorde laget sitt bästa. Till exempel nätade Richard Sundberg fyra gånger. Det hjälpte ändå föga mot ett taggat BK som dessutom hade en högljudd hemmapublik på sin sida. Nästan 700 åskådare hade bänkat sig i hallen.

– Det har varit bra stämningen hela säsongen och framför allt under slutspelet. Vi var besvikna efter semifinalförlusten men vi bestämde snabbt att vi ville avsluta säsongen med en bronsmedalj, säger Oscar Kihlstedt.

Medaljfest

Efter första halvleken ledde BK med 17–12 och Rönnberg hade gjort sju av lagets mål. Som kuriositet kan nämnas att han endast behövde dryga tio minuter på sig för att näta fem gånger. Även om GrIFK inledde andra halvleken med att göra några mål så spelade det ingen större roll. I slutändan var det den sammanlagda målmängden som korade bronsmedaljören och BK hade hela tiden ett stort försprång.

I stället fortsatte Karislaget på samma sätt som innan paus, alltså med att göra mål. Efterhand rymde BK i väg till en tiomålsledning och när matchen var över hade BK vunnit med 35–25. Det sammanlagda resultatet skrevs till 67–50.

– I sig är jag nöjd med säsongen och vi blev tvåa i grundserien, precis som vi ville. Vi nådde också semifinalerna men det är en besvikelse att vi missade finalen. Det hade varit intressant att möta Cocks utan Nico Rönnberg, säger BK-tränaren Mikael Källman.

Källmans första säsong sedan återkomsten till BK slutade med medalj. Nu väntar en kort paus innan arbetet med tanke på nästa säsong börjar. Redan i det här skedet är det klart att BK tappar två spelare, Topias Laine och Benjamin Helander. Båda två flyttar till Sverige.

– Vi är stolta över Benjamins och Topias utveckling. I det här skedet skulle jag säga att nästa trupp är klar till 95 procent. Vi söker ännu spelare, till exempel några yttrar, säger Källman.

Rönnberg fortsätter

En spelare som Källman inte behöver fundera på att ersätta är Andreas Rönnberg. Kort efter att han hade fått sin bronsmedalj av handbollsförbundets ordförande Jari Henttonen, meddelade Rönnberg att han stannar i BK.

– Det har varit roligt att spela och det känns ännu bra att komma till hallen för en träning, säger han.

Däremot var Oscar Kihlstedt fåordig om sin eventuella fortsättning i BK. Han återvände till Karis inför den förra säsongen och då var budet att han fortfarande var intresserad av att spela utomlands.

– Jag vill inte kommentera frågan. Det jag kan säga är att det finns en utlandsklausul i mitt kontrakt och spelar jag i Finland blir det för BK.

BK-46-GrIFK 35–25 (17–12)

BK-46: Andreas Rönnberg 8, Oscar Kihlstedt 8, Topias Laine 6, Benjamin Helander 3, Maksym Biegal 3, Victor Westerlund 2, Albert Lindholm 2, Linus Lindberg 2, Janis Selge 1