"Bromarv traktens nya matort"

Petra Mannström öppnar snart restaurang Theodor i Bromarvs gamla hälsogård. I övre våningen renoveras tre lägenheter för bed and breakfast-verksamhet. Bild: Lina Enlund

Redan om några veckor slår Sara Randström upp dörrarna till Sara's Stallkrog i Bromarv. I juni ska också den nya restaurangen Theodor öppna i den tidigare hälsogården i Bromarv och i Tenala blir det nytt liv i tidigare Stig Inn.

Krögaren Sara Randström i Bromarv har sedan september drivit ett kafé och lunchställe i Villa Vera, Sara's Kitchen. Under samma etablerade varumärke, Sara's, blir Stallkrogen Sara's Stallkrog från den 1 juni.

– Vi har sedan öppet ända fram till 8 september, varefter vi stänger för vintern, säger Sara Randström.

Musik och frågesport

Innan sommaren är liden så pass att det blir dags för säsongavslutning kommer dock mycket trevligt att hinna hända i Stallkrogen, lovar Sara Randström.

– Det blir levande musik i olika stilar – från klassiskt till rockigare toner, och de traditionella frågesporterna under ledning av Jesper Karlsson fortsätter.

Inalles kommer Sara Randström sysselsätta en handfull personer i Stallkrogen, varav en kock utöver henne själv.

I matväg erbjuds dels lunchbuffé, dels á la carte.

– Och något småvarmt på kvällen, som toastar.

Sara Randström poängterar att á la carte-menyn ska vara mångsidig, inte bara fine dining. Som bollplank och mentor har hon kändiskocken och goda vännen Michael Björklund.

– På höstsidan ska vi ha litet samarbete i krogen, säger hon litet hemlighetsfullt.

I och med att Sara Randström tar över Stallkrogen kommer hon att stänga lunchstället i Villa Vera. Dock fortsätter hon med catering och syns alldeles säkert i den egenskapen i byggnaden även framöver eftersom marthorna fortsätter hyra ut festlokalen.

Theodor öppnar snart

Inte långt från vare sig Villa Vera eller Stallkrogen ligger Bromarvs gamla hälsogård.

Där råder febril byggverksamhet just nu. I juni, litet osäkert exakt när, ska en helt ny restaurang öppna här. Petra Mannström som driver kaféet Skatafé längst ut på Padva udd blir därmed dubbel företagare.

– Restaurangen ska heta Theodor efter bergsrådet Johan Theodor Lindroos som donerade hälsogården till kommunen. Det är nu hans släktingar Kalle Grönlund, Jan Grönlund och Christian Wickström som äger stället och som jag hyr det av, säger Petra Mannström.

Utöver att ägarna låter bygga en restaurang i husets nedre våning ska tre lägenheter inredas i huset.

– Det blir inkvartering enligt bed and breakfast-modellen, säger Petra Mannström, som också ska sköta den delen av verksamheten.

Tills vidare fortsätter hon med Skatafé, men det är ett sommaröppet ställe och Petra Mannström har länge velat ha ett ställe som är öppet året runt.

– Jag sysselsätter fem personer i Skatafé och fem i Theodor den här sommaren. Jag är glad att jag kunnat anställa ungdomar från byn, säger hon.

Menyn i Theodor blir litet liknande som Skatafés; burgare, biffar, schnitzlar och fisk, räknar hon upp. Till skillnad från Stallkrogen kommer Theodor att vara öppet från morgonen. Sara Randström och Petra Mannström tror de kommer komplettera varandra snarare än konkurrera ut varandra.

I Bromarv finns därtill Café Spiltan och snart det nya hamnkaféet, så det är rätt restaurangtätt.

– Det blir traktens nya matort. Det finns ju turistorter med bara en sandstrand och tjugo restauranger som turisterna är helnöjda med, så varför inte här också, säger Sara Randström.

Veganburgare i Tenala

I Tenala händer det också på restaurangfronten. I gamla Stig Inn vid Arvid Stålarms väg slår Anette Nordström snart upp dörrarna till Anette's Kitchen. Det blir ett nytt koncept som flirtar med den tidigare grillkioskens utbud.

– Jag kommer att ha hamburgare på menyn, men en av dem är en veganburgare. Jag är väldigt intresserad av vegansk och vegetarisk mat. Det ska även serveras soppor och sallader. Kaffe med hembakat tilltugg ska det också finnas.

Anette Nordström välkomnar alla att fråga efter också annan specialkost, utöver vegetariskt och veganskt. Hon vet hur viktigt det är att få rätt mat:

– Jag har själv mjölkproteinallergi. Efter mina vuxenstudier till kock byggde jag dessutom på med en dietkocksutbildning och intresset för specialkost har bara vuxit sedan dess.

Anette's Kitchen är totalt nyrenoverat och har fyrtio sittplatser inne. Restaurangen öppnar redan på söndag med en morsdagsbuffé.

– Till den krävs förhandsbokningar, men från och med onsdagen den 16 maj håller jag öppet helt normalt. Måndagar och tisdagar är restaurangkaféet stängt, men alla andra dagar är det öppet klockan 11–19.

Gemensamt för alla tre restauranginnehavare är att de gärna använder lokala råvaror.

Mer läsning