Brinner för Barösund

Det började egentligen av misstag. I samband med ett samtal om framtidsdrömmar med en god vän som äger en vattenfärgsfabrik uttryckte Tuija Ritari en önskan om att börja göra något med händerna.

– Jag kastade bara ur mig: "jag kunde fast göra ljus". När jag åkte hem fick jag med mig en låda. Den innehöll allt som behövs för att tillverka ljus. Min vän hade allt materialet i sin fabrik. "Testa", sade han åt mig, säger Ritari.

Väl hemma gällde det för Ritari att gå från ord till handling. I en tid före Internet var det böcker om ljustillverkning som gällde – liksom försök och misstag.

– I fem år säkert prövade jag mig fram. Jag ville göra något lite annorlunda, det lönar sig inte för en liten företagare att göra sådant som redan finns.

Målar och skulpterar

Det var arton år sedan. Nu har Ritari skapat namn om sig och har ett nätverk av stamkunder. Hon säljer sina ljus på marknader i trakten – främst lokala som Barösundsdagen och Mangs matmarknad. Hon tillverkar också ljus på beställning.

Variation. Temana på ljusen är mycket varierande. Bild: Patrik Lindström

Allt är hantverk från början till slut. Ljusen stöper hon i formar, som kan vara allt från tomma chipsburkar till specialtillverkade hållare. Processen från start till ett färdigt ljus tar ungefär tre dagar. Sedan tillkommer målandet.

– Jag gör egentligen en kombination av målning och skulptering, eftersom bilderna på ljusen blir upphöjda. Idéerna bara kommer till mig, jag vet inte varifrån. Jag gör också mycket beställningsarbeten, säger Ritari.

Smältdegel. I en kastrull smälter Tuija Ritari stearin-paraffinblandningen till lagom temperatur. Bild: Patrik Lindström

Kärlek till bygden

Tuija Ritari och hennes man Kaj bor sedan några år tillbaka året runt på Mörholmen precis utanför Barösunds bybutik. Paret har ägt huset i tjugo år och kärleken till platsen är stark. Därför har Ritari designat särskilda Barösundsljus. Det senaste har en kopia av sjökortet som bakgrund och ett ankare på.

– Barösundsljuset har varit en framgång.

Bland motiven finns också många maritima motiv: fyrar, segelbåtar, ankare, måsar och tärnor. Också träd, fåglar, blad och blommor har Ritari målat. Av de beställningsarbeten hon gjort nämner hon ljus med instrument, noter och golfklubbor.

Smältfärg. Också färgen som används för att måla ljusen ska smältas. Bild: Patrik Lindström

Årligen tillverkar Ritari kring 500 ljus. Stöpningen gör hon främst under vinterhalvåret, under sommaren är det tid att måla.

– Det är ganska max vad jag klarar av att göra.