Bråda dagar på Traktorkliniken

Byte. Här byter montören Tomas Nyholm ut såmaskinens trasiga hydraulcylinder. Bild: Lina Enlund

Det är bråda dagar på Traktorkliniken i Ingå så här mitt i vårsådden. Här servas och repareras traktorer och jordbruksmaskiner på löpande band. En och annan gräsklippare blir också omskött här.

Tre traktorer och en gräsklippare modell större står inne på verkstadsgolvet och ute väntar bland annat en såmaskin på att bli ompysslad. Så här såg det ut i fredags i verkstadshallen hos företaget Traktorkliniken på Nygrannas gård i Ingå.

En traktor är inne för en motorremont, en annan har bromsproblem och en tredje problem med hydrauliken. Gräsklipparen behöver ses över innan den åter kan klippa till på sin golfgreen.

Faktiskt så ser det ut så här för det mesta, full rulle.

– Vi är sysselsatta året om. Vi har nog närmare tusen klienter om året, säger Traktorklinikens ägare Kim Österlund.

Avtal med Hankkija

Kim Österlund grundade Traktorkliniken 2005 efter några år som anställd i en motsvarande firma.

I och med sin tidigare anställning visste han dels att behovet av verksamheten fanns, dels kände han kundkretsen sedan tidigare. Kunderna finns på ett område från Hangö till Esbo. Kundkretsen växte betydligt år 2008.

– Då slöt vi nämligen ett avtal med Hankkija om märkesservice för alla deras lantbruksmaskiner, däribland John Deere, Väderstad och Amazone för att nämna några. Det avtalet var avgörande för oss.

Kunderna förutseende

En hel del förebyggande omvårdnad varvas med akuta operationer och reparationer. Reparationer sker förutom i klinikens verkstad även hemma hos kunderna.

Kim Österlund säger att kunderna blivit allt mer förutseende så till vida att många låter serva sina maskiner regelbundet i stället för att köra på tills något går sönder.

Trots ett visst förutseende finns det ändå dagar då Traktorkliniken är väldigt populär och dess tjänster extra efterfrågade.

– Ibland ringer telefonen konstant. Som mest ringde 85 på en och samma dag. Det var den där regniga hösten 2014, mitt i tröskningstider.

Traktorkliniken sysselsätter förutom Kim Österlund själv, även hans hustru Nina samt två heltidsanställda; montören Tomas Nyholm och lageransvariga Matias Viljanen. Därtill arbetar jordbrukaren Mats Lundqvist deltid som montör på Traktorkliniken.

Snabb leverans

Matias Viljanen är den som har full koll på och ansvar för reservdelarna. Han blev i det närmaste handplockad av Kim Österlund från Agrimarket i Virkby där han under sju av sin femton år hos dem sysslade med i stort sett samma sak – att handla med reservdelar.

Det man inte har i lager beställs in – och snabb leverans verkar höra till. En kund tittar in och frågar efter en generator till sin traktor.

– Den måste jag beställa. Du får den på måndag, lovar Matias Viljanen.

Årets serviceföretagare

Kim Österlund är själv uppväxt på ett jordbruk och har varit intresserad av maskiner och att meka med dem ända sedan barnsben.

– I början av min företagarkarriär skötte jag både Traktorkliniken och jordbruket här på Nygrannas, men det innebar jobb nästan dygnet runt.

Att företaget utför ett bra jobb vittnar en plakett på väggen om.

– Vi utsågs av Hankkija till årets serviceföretagare 2015, säger Kim Österlund stolt.

Mer läsning