Bra för djur att begränsa raketerna

Ogillar smällar. Hästar i lösdrift är mer utsatta för smällar från nyårsraketer än hästar i boxstall, eftersom deras utevistelse inte begränsas. Bild: Annika Schulman

Att gemensamma fyrverkerier blivit vanligare välkomnas av dem som äger djur. Hundar, men också hästar, lider av smällarna.

– Raketerna stressar hästarna, de kan ha svårt att få ro att äta och alla rutiner i stallet drabbas, säger stallföretagare Annika Schulman i Degerby.

Hon har haft stall på fyra ställen i Västnyland i tjugo år och i femton år har hon haft hästarna i lösdrift. Det innebär att hästarna är fria att röra sig både inomhus och utomhus utan boxar.

– Hästen är ett flockdjur och ska leva i flock. När de lever i lösdrift kan man inte sen plötsligt stänga in dem till natten. Det betyder att de är ute när det smäller, och smällarna gör dem oroliga.

Går inte att vänja hästarna

På en del ställen där Schulman haft stall har hästarna kunnat leva med fyrverkerierna eftersom de avfyrats på längre avstånd men i Degerbystallet har det bara blivit värre.

– I fjol var det mycket illa och hästar jag har haft och känt i många år reagerade. Dessutom förknippar hästarna fyrverkerierna med mörkret, och börjar spänna sig så fort det blir mörkt fast de varit som vanligt hela dagen. Det här håller i sig några dagar efter nyår.

Schulman efterlyser förståelse gentemot djurägare, speciellt dem som har hästar.

– Skillnaden mellan hästar och hundar är den att för stallinnehavare är hästarna deras levebröd och yrke. Om man bor nära ett stall är det viktigt att kommunicera med ägaren till stallet om när och var man tänker skjuta. Man har ju inte rätt att kräva att folk ska låta bli att skjuta men jag önskar att de skulle förstå att det här inte är något man kan vänja djuren vid.

Håll tiderna!

Även om många hästar fortfarande bor i boxstall börjar stall där hästarna är i lösdrift bli allt vanligare även i Västnyland. Då accentueras också problemen med fyrverkerier, eftersom hästarna själva väljer när de är ute och inne.

– Jobbigast är det kanske efter nyåret då folk ännu har några raketer kvar och fyrar av dem lite nu och då. Då är hästarna färdigt uppstressade, och så kommer det en smäll just när man håller på och tränar. Det kan tyckas att det är små saker att gnälla om men för stallet har det stor betydelse hur hästarna är och mår.

Begränsningarna i raketavfyrandet är därför mycket bra ur djurägarperspektiv, men de senaste åren tycker Schulman att folk har börjat töja på gränserna igen.

– När jag själv var liten fick man skjuta när som helst, men efter att begränsningarna infördes blev det mycket bättre. På senare år har det glidit ur händerna igen, tycker jag. Så håll tiderna!

Schulman välkomnar också satsningar på större, gemensamma fyrverkerier. De är inte bara mer ekonomiska utan ger också en bättre upplevelse.

Mer läsning